Център за еврейско-българско сътрудничество

Автентични сефарадски песни ще звучат в Бургас

„От Толедо до Пловдив” идва в морския град чрез Център „Алеф“ и „Шалом“ – Бургас

Концертът „От Толедо до Пловдив”, създаден от проф. Ева Волицер, ще бъде представен в Бургас на 11 септември 2019 година. Събитието се осъществява съвместно от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и регионалната организация на евреите “Шалом”-Бургас.

Концертът съдържа автентични градски романси на ладино. Песните са в изпълнение на Ева Волицер и съпровод от Мартин Павлов – флейта, Иоан Латровалиев – цигулка и Христо Нейчев – акустична китара. Той дава възможност чрез сефарадските песни повече хора да се докоснат до уникалността и чувствителността на този древен език.

Еврейските песни на езика ладино, съхранен още от времето на Мигел де Сервантес, са песни за любовта, младостта, за трепетите на душата, за красотата. Те са пренесени от уста на уста през времето на няколко поколения.

Ладино се разбира и говори от все по-малко български евреи. Съхранението на този език е в основата на концерта със сефарадски песни, създаден от актрисата и певица Ева Волицер, която си поставя за цел да го възкреси чрез музика. Тя описва 20-те песни, които изпълнява, като емоционални и чувствени, носещи в себе си носталгичност по изгубеното в течение на годините, но същевременно и много поетични – жизнени, предизвикващи специално чувство у слушателите. Затова спектакълът ще бъде вълнуващо събитие не само за еврейската общност, но и за широката публика.

Създателят на музикалния спектакъл „От Толедо до Пловдив” Ева Волицер е певица, актриса, режисьор, професор в НБУ. Потомка е на сефарадски евреи, говорещи средновековния език „ладино”. Театърът винаги е бил неизменна част от нейния живот. Създава свой собствен театър „Галерия” и досега е реализирала над 10 постановки, които за пръв път чрез нея са представяни в България.

Любовта си към театъра проф. Волицер предава и на своите студенти в Нов български университет. Актьорската дисциплина и въображението според нея са най-важните качества за един млад артист.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

декември 2019
П В С Ч П С Н
« ное.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031