Център за еврейско-българско сътрудничество

Алберта Алкалай в предаването „Премълчаната история“ по БНР

Председателят на Център „Алеф“ Алберта Алкалай, д-р Максим Бенвенисти, управител на фондация „Цедака”, Иванка Гезенко, експерт от Държавна агенция „Архиви” и Асен Милчев, журналист и издател, бяха събеседници по темата за спасяването на българските евреи в предаването на БНР-програма Христо Ботев, 18 април 2018 година.

Незабравените лица на спасението

Отбелязахме 75 години от Йом Ашоа, денят на катастрофата, сполетяла евреите по времето на нацизма. Ние, българите, сме измежду малкото народи на планетата, които са спасили своите евреи, и с право се гордеем с този факт. Гордеем се с онези, които са проявили християнско милосърдие, съпричастие и гражданска смелост. Но наред с национално известните ни герои има и такива, които никога няма да стигнат до шумните анали на световните хроники. Тъкмо техните тихи геройства продължават да вълнуват както децата и внуците на спасените български евреи, така и роднините и наследниците на премълчаните спасители. И въпреки дистанцията във времето, постъпките им продължават да ни изненадват и възхищават. За тези читави човеци говорим днес. Голямата история може и да не ги е забелязала, но паметта на поколенията ги е съхранила. Тази година четирима българи ще заемат заслуженото си място в „Яд Вашем” и имената им ще бъдат записани сред останалите праведници на света.
Институтът и мемориал „Яд Вашем” е създаден през 1953 г. в Йерусалим и е посветен на холокоста. Една от целите му е да издири и увековечи онези хора от нееврейски произход, спасили евреи от техните палачи. До 2018 г. са признати над 25 000 души от 49 страни, сред които и България с 20 праведници. Почетното звание „праведник на народите на света” се присъжда на само на онези, които в условията на нацисткия терор по собствена инициатива са спасявали евреи, които дори с риск за живота си са се притекли на помощ на свои съседи, съученици, колеги, познати или дори съвсем непознати хора, белязани с позорната жълта звезда.
Оказва се, че български дипломати са спасили 13 000 евреи с визи и курортни карти, това са полски, немски, турски, френски и чешки обречени души.
Тези 13 000 курортни и работни визи, издадени през периода от 1940 г. до 1944 г. от български дипломати, са за онези евреи, които са поискали да напуснат Европа и да стигнат до Палестина или дори до Китай. Само към 1940 г. година по данни на полицията в България са пристигнали около 3000 евреи, които очаквали корабите, за да тръгнат към Обетованата земя, разказва Иванка Гезенко от Държавната агенция „Архиви”. Запазена е преписка и за 1500 човека, тръгнали от Будапеща, Букурещ и Галац. Българските консули дават предписание, че тези хора трябва бъдат изведени до Дедеагач на групи по 4-5 човека, за да не бият на очи сред останалите пасажери.
В разговора ще стане дума и за други 36 чуждестранни дипломати от различни народности, които също са сторили невъзможното, но са успели да спасят стотици синове и дъщери на Давид.
Събеседници бяха Максим Бенвенисти, управител на фондация „Цедака”, Иванка Гезенко, експерт от Държавна агенция „Архиви”, Алберта Алкалай от центъра „Алеф” и Асен Милчев, журналист и издател.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

август 2020
П В С Ч П С Н
« юли    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31