Център за еврейско-българско сътрудничество

Историята за спасяването на бургаските евреи „влезе“ в Търговската гимназия и порази нейните възпитаници

Документалната лента бе показана в 13 бургаски училища по повод днешния Ден на спасението на българските евреи от лагерите на смъртта

Денят на спасението на българските евреи от лагерите на смъртта 10 март бе повод в 13 бургаски училища да бъде показан филмът „Да помним”, съживяващ част от историята на Бургас като град на толерантността и солидарността. 30-минутният документален разказ е за бургаските евреи и тяхната изпълнена с превратности съдба, както и  за техните спасители.

Филмът бе проследен с голям интерес от деветокласниците в Търговската гимназия и обяснимо възбуди у тях въпроси за отразените в него събития и личности, за някои от които чуваха за първи път. Отговори те получиха лично от автора на лентата Алберта Алкалай, която присъства на прожекцията и разказа не само за създаването на филма, но и защо спасяването на българските евреи е уникален аIMG_1152кт и повод за колективна гордост. Тя изтъкна, че представители на някои от видните еврейски фамилии в Бургас са учили именно в Търговската гимназия и взаимоотношенията между учениците там в жестоките години на Холокоста са били еталон за човечност.

Като основател и председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, Алберта Алкалай благодари за активността на учениците от гимназията в двете издания на конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” и ги призова да се включат в следващия, чиято тема ще бъде оповестена през септември.

Свързани публикации

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Ad

Архив

Календар

октомври 2018
П В С Ч П С Н
« сеп.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031