Център за еврейско-българско сътрудничество

Историята за спасяването на бургаските евреи „влезе“ в Търговската гимназия и порази нейните възпитаници

Документалната лента бе показана в 13 бургаски училища по повод днешния Ден на спасението на българските евреи от лагерите на смъртта

Денят на спасението на българските евреи от лагерите на смъртта 10 март бе повод в 13 бургаски училища да бъде показан филмът „Да помним”, съживяващ част от историята на Бургас като град на толерантността и солидарността. 30-минутният документален разказ е за бургаските евреи и тяхната изпълнена с превратности съдба, както и  за техните спасители.

Филмът бе проследен с голям интерес от деветокласниците в Търговската гимназия и обяснимо възбуди у тях въпроси за отразените в него събития и личности, за някои от които чуваха за първи път. Отговори те получиха лично от автора на лентата Алберта Алкалай, която присъства на прожекцията и разказа не само за създаването на филма, но и защо спасяването на българските евреи е уникален аIMG_1152кт и повод за колективна гордост. Тя изтъкна, че представители на някои от видните еврейски фамилии в Бургас са учили именно в Търговската гимназия и взаимоотношенията между учениците там в жестоките години на Холокоста са били еталон за човечност.

Като основател и председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, Алберта Алкалай благодари за активността на учениците от гимназията в двете издания на конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” и ги призова да се включат в следващия, чиято тема ще бъде оповестена през септември.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031