Център за еврейско-българско сътрудничество

Алексис Вайсенберг (1929 –2012)

Алексис Вайсенберг e пианист от еврейско-български произход. Роден е на 26  юли 1929 г. в София  в дом, където ежедневно звучи музика. Майка му и нейните брат и сестри са възпитаници на Виенската консерватория. От 4-годишен Алексис започва уроци по пиано с майка си. Следващият му учител е зъболекар, но и композитор и пианист – Менахем Бенсусан, а след това с уроците му по пиано се заема Панчо Владигеров. Първият си рецитал Алексис  изнася едва 10-годишен. Свири произведения от Бах, Шуман, Бетховен, Владигеров и един собствен етюд.

Владигеров и ВайсенбергПрез 1941 година с майка си напуска България. Имат фалшиви документи, малко багаж и стар акордеон. Двамата прекарват три месеца в импровизиран концентрационен лагер. За щастие един от немските офицери е влюбен в музиката, а малкият Алексис свири на стария акордеон. С негова помощ  майка и син заминават за Турция, където отсядат в Истамбул, в дома на вуйчото на Алексис. Момчето продължава да учи пиано и ходи на уроци при маестро Зомер. Отпътуват за Хайфа през Бейрут, а две години по-късно се местят в Ерусалим заради Музикалната академия и проф. Шрьодер – съученик на Шнабел и безспорен авторитет по отношение на немския репертоар. По това време Вайсенберг е на 14 години и свири за първи път с оркестър. Изпълнява Концерт за пиано и оркестър № 3 от Бетховен с Ерусалимския радио оркестър. В Тел Авив  следва в „Йерусалимска Музикална Академия“ при Лео Кастенберг и често работи съвместно с „Палестински Симфоничен Оркестър“. 15-годишен, Алексис Вайсенберг прави първото си турне. Пътува из Южна Африка, където изнася 15 концерта с четири различни солови програми и пет концерта за пиано и оркестър. След завръщането си получава ангажименти като солист на Израелската филхармония в три последователни сезона, а последния е под диригентството на Бърнстейн.
През 1946 година пристига в Ню Йорк с две препоръчителни писма – от Артур Шнабел и Владимир Хоровиц. Завършва „Джулиард скул“ в класа по пиано на Олга Самарова и композиция и музикален анализ в класа на Пърсичети.

weissenberg-vladigerov2-71Наградите, които му откриват пътя към световните сцени, Вайсенберг печели през 1947 година – Конкурс на Филаделфийската филхармония и Осмия конкурс „Левънтрит” в Ню Йорк. Започва бляскава кариера, но в разцвета й Алексис неочаквано решава да прекрати концертната си  дейност и започва  усърдно да работи над себе си. Формира свой стил, занимава се с философия и литература. По-късно заживява в Париж и възобновява концертната си дейност. Триумфира из световните музикални сцени по пет-шест месеца годишно, солист е на най-големите оркестри и диригенти, има огромен брой записи на плочи и дискове. От началото на 90-те години се занимава и с преподаване и води майсторски класове в Енгелбергския манастир.

Алексис  ВайсенбергАлексис Вайсенберг свири в България за първи път през 1972 година. Награден е с орден „Кирил и Методий“ и често излиза на сцената с него.  В периода 1974 — 1979 година концертите му в България са ежегодни.

През 2012 година клавирната катедра към Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров”, където Вайсенберг е почетен доктор,  издава в книга три негови интервюта. В тях пианистът споделя,  че е останал българин по душа и въображение и такъв ще е до края, който настъпва на 8 януари 2012 година в Лугано, Швейцария.

Автобиографичното есе на Алексис Вайсенберг е поместено в сп. La Estreya, бр.2 /септември 2009 г. Можете да го прочетете тук.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930