Център за еврейско-българско сътрудничество

АЛЕФ влезе трайно в бургаските училища

Само през първите пет месеца на годината над 500 ученици от Бургас се включиха в съвместните възпитателни инициативи, организирани от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и различни училища в града.  След като България получи статут на кандидат за член в Международния алианс за възпоменание на Холокост, редица учебни заведения насочиха инициативите си в подкрепа на това членство.  През 2018 година страната отбелязва 75 години от спасяването на българските евреи и отдава почит към депортираните в лагерите на смъртта евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. На тази годишнина са посветени по-голямата част от извънкласните събития в училищата в Бургас, за чиято организация и провеждане  Център „Алеф” оказва активна подкрепа. Филмови прожекции, дискусии, лекции, изнесени в неформална среда уроци и методическа помощ  са само част от инициативите, залегнали в програмата на „Алеф”. Формулата е успешна. Доказват го мащабните проекти, реализирани в някои местни училища.

Успешно приключи тримесечната кампания под надслов „Дни в памет на жертвите на Холокост” в  Природо-математическата гимназия „Акад. Никола Обрешков”.  С помощта на своите преподаватели и Център „Алеф”, чрез различни учебни форми гимназистите детайлно се запознаха със събитията от преди 75  години и успяха да направят свои собствени творчески интерпретации.   Съвместно с   Гимназията по туризъм „Акад. проф. д-р Асен Златаров” беше организиран и конкурс за мултимедийна презентация ,,Холокост-никога повече. Да научим уроците от историята”. В конкурса се включиха над 100 ученици от двете бургаски училища, които чрез своите презентации доказаха, че Холокост не е случайно явление, а резултат от използване и злоупотреба с власт. „Като потомка на спасени евреи аз ви благодаря за интереса, труда и сърцата, които сте вложили. От презентациите, които представихте, виждам, че вашите учители са ви научили на най-важното  – да бъдете добри хора”, каза при награждаването на победителите Алберта Алкалай – председател на Център „Алеф” и на журито на конкурса.

В бургаските училища продължават и прожекциите на документалния филм „Да помним”, продукция на „Алеф”. Филмът няма аналог в страната. Киноразказът за драматичните събития в Бургас от началото и средата на 20 в., основаващ се на лични и автентични истории, се превърна в своеобразен урок по краезнание.  Пет години след създаването, му той продължава да се излъчва по национални и регионални телевизии, да се представя на различни форуми, да се прожектира в училищата, а зрителите  го считат за много вълнуващ и възпитателен.  През последните два месеца „Да помним” беше показан пред близо 100 ученици в СУ „Св. св.Кирил и Методий” и на два пъти пред различни класове в математическата гимназия, където прожектирането му ще продължи.

Познавателните инициативи на Център „Алеф” имат за цел да покажат пред младите хора неразривната връзка между българи и евреи, които векове наред са съжителствали с общи ценности и добродетели.  През 2017 г. „Алеф” стартира поредица от образователни срещи с ученици в подкрепа на учебните програми за 5 и 7 клас, които ще продължат и през тази година.  Тяхната цел е в неформална извънучилищна среда децата да бъдат запознати с историята, културата и религията на евреите, как са се появили те по нашите земи, с общите корени и моралните принципи, които са изградили гражданското общество в България.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930