Център за еврейско-българско сътрудничество

АЛЕФ пред прага на 2020 година

Часове ни делят от 12-я час, който дава началото на новата 2020  година. Тя се задава на човешкия ни хоризонт с нови очаквания, надежди, поуки и амбиции…

За Център „Алеф” 2019 година бе обилна на събития, които ни радват и същевременно ни изпълват с удовлетворение. Продължаваме да изкачваме стъпало след стъпало в осъществяване на целите, които са ни обединили – да изграждаме за себе си и наследниците си един по-добър и хармоничен свят, без непреодолими различия и омраза.

Най-значимото ни постижение в тази посока е приобщаването на все повече млади хора към идеите ни за живот в разбирателство и мир. Те съзнават, че тяхното участие в този процес е възможно и необходимо.

Над 200 ученици от бургаските училища проявиха ангажираност към темата за толерантността, дискутираха нейното проявление като контрапункт на агресията, показаха ясно, че са мислещи и отговорни за бъдещето млади хора. Желанието им дискусиите да продължат ни показа, че именно говоренето и изразяването на лична позиция по наболели проблеми на обществото е част от тяхното успешно  преодоляване. Дадоха ни и увереност, че съпреживяват друга наша победа – Бургас стана първият град с пространство, носещо името  „Толерантност” по предложение на „Алеф”

Гордеем се, че успяваме да издигаме авторитета на „Алеф” с последователните си действия. В аналите на сдружението записахме поредния успех на националния младежки литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, в който вече участват и студенти. Над 160 млади автори от близо 50 населени места в страната изпратиха своите разкази, пресъздаващи истории за любов, приятелство, разбирателство и жертвоготовност между евреи и българи. За втори път победителят в него представи България на международен конгрес за млади лидери в Израел. Конкурсът вече е част от Националния календар на МОН и първата награда в седмото му издание ще бъде едногодишна стипендия.

Успяхме да издадем и два сборника с наградените творби в конкурса, с което поставихме успешно начало на издателската си дейност.

Продължихме традицията ясно и категорично да заявяваме: „Не на антисемитизма, ксенофобията и неонацизма!” чрез кампанията #WeRemember на Световния еврейски конгрес.  Към нея се включиха над 100 ученици от средните училища в Бургас, които изявиха решимостта си да не допуснат нов Холокост.

Безусловно следвахме политиката си  да работим  в тясна връзка с младите хора. Радваме се, че „Алеф” бе убедително разпознат като ценен партньор на преподавателите по история, че все повече е търсена нашата познавателна и методическа роля при изучаване на Холокоста и неговите съвременни проявления.

Последователни сме и в утвърждаване на инициативата да връчваме учреденото от нас отличие „Пазители на паметта” на хора, допринесли  за съхраняване и популяризиране на непреходните примери на хуманизъм, доблест и толерантност. Моралната стойност на това отличие бе оценена и от настоящия посланик на България в Израел Румяна Бъчварова, която също стана носител на званието.

Изпращаме годината удовлетворени от свършеното и готови да продължим с надграждането. Вярваме, че ще се множат съмишлениците и приятелите на „Алеф”, защото сме сигурни в смисъла и стойността на каузата, на която сме се посветили.

Да ни е честита и благословена с добро 2020 година!

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031