Център за еврейско-българско сътрудничество

„Пътувам себе си“ – ключ към вдъхновение

 

Продължаваме да насърчаваме въображението на участниците в литературния конкурс на център „Алеф“.

В книгата „Пътувам себе си“ бележитата интелектуалка Юлия Кръстева разказва за срещите си с интересни хора, сред които и евреи. Нейните спомени могат да бъдат ключ за вратата на вдъхновението, с което да сътворите свои истории по темата на конкурса „Да обичаш, въпреки…“

Юлия Кръстева – психоаналитик, философ и писател, създател на българо-израелски интердисциплинарен форум върху религиите, споделя своя живот, „пътувайки себе си“ през превратностите на времето, в книга под формата на диалог, на границата между биографичния жанр и психологическото изследване.

„Любовта може да се изрази само с метафори”, споделя тя с психолога Самюел Док.

И още:

„Обясненията, признанията, оплакванията, възхвалите не действат на тази запалителна субстанция. В опитите си да се приближат до нея хората са измислили литературните фигури и жанрове, музиката, изкуствата. Други предпочитат духовността, пътя на душата към Бог, чиято комедия Данте е сублимирал като ад, чистилище и рай. Когато, потапяйки се в детското бърборене с Давид и преживявайки на френски език детството си на психоаналитичната кушетка, моето превъплъщение във френския език ми се стори достатъчно осезаемо, аз на свой ред се опитах да обговоря любовта чрез романа. По принцип срещата на двете ни чуждости – аз, българската студентка от София с моето непокорно, православно семейство, и той, младият писател от католическата буржоазия на Бордо, превърнал се в любимец на квартала „Сен Жермен де Пре“ – нямаше никакъв шанс да прерасне в нещо трайно. Но незабавното привличане, хармонията на кожите, на устните, на половите органи щеше да направи телата неразделни, защото интелектуалното разбирателство се възцари и продължава да съществува, обновявайки се. Единствен романът може да се докосне до тази алхимия.”

МОЖЕ БИ В СПОМЕНИТЕ НА ЮЛИЯ КРЪСТЕВА ЩЕ НАМЕРИТЕ ИСКРИЦАТА, КОЯТО ЩЕ ВДЪХНЕ ЖИВОТ НА ВАША  ИСТОРИЯ?  ОПИТАЙТЕ! 

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

декември 2019
П В С Ч П С Н
« ное.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031