Център за еврейско-българско сътрудничество

„Алеф” страда за жертвите от синагогата в Питсбърг

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” остро осъжда нечовешкият акт на насилие в  Питсбърг, отнел живота на 11 невинни мъже и жени. На 27 октомври в синагогата „Дървото на живота” в американския град Питсбърг фанатик, напълно безразличен към човешкия живот,  простреля смъртоносно 8 мъже и 3 жени и рани други двама, дошли в храма да извършат един най-радостните за всяко семейство ритуали.

„Тази ужасяващата трагедия още веднъж показва какви последици могат да имат омразата и антисемитизма. Омразата ражда насилие, а терорът няма религия. Покушението над мирни граждани в храма е поредният акт срещу демокрацията, свободата и изконното човешко право на живот, който никой не бива да отнема насилствено”, споделя председателят на „Алеф” Алберта Алкалай. 

Център „Алеф”,  чиято основна цел е да противостои срещу антисемитизма и всички форми на агресия, поднася съболезнования на семействата на жертвите и изразява своята непоколебимост да продължи да се противопоставя на всякакви антихуманни и недемократични прояви. 

Членовете на сдружението издигат своя глас срещу антисемитизма и се присъединяват към призива на Американския еврейски комитет /AJC/ този Шабат в синагогите да бъде засвидетелствана солидарността с близките на жертвите атентата в Питсбърг. Солидарно с инициативата #ShowUpForShabbat, „Алеф” призовава всички свои приятели – евреи и неевреи, този петък и събота да изразят своята съпричастност към скръбта на семействата на загиналите и своята непримиримост към насилието, породено от омраза към различните по религия или етнос.

Фото: eu.usatoday.com

Свързани публикации

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Ad

Архив

Календар

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930