Център за еврейско-българско сътрудничество

„Алеф” страда за жертвите от синагогата в Питсбърг

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” остро осъжда нечовешкият акт на насилие в  Питсбърг, отнел живота на 11 невинни мъже и жени. На 27 октомври в синагогата „Дървото на живота” в американския град Питсбърг фанатик, напълно безразличен към човешкия живот,  простреля смъртоносно 8 мъже и 3 жени и рани други двама, дошли в храма да извършат един най-радостните за всяко семейство ритуали.

„Тази ужасяващата трагедия още веднъж показва какви последици могат да имат омразата и антисемитизма. Омразата ражда насилие, а терорът няма религия. Покушението над мирни граждани в храма е поредният акт срещу демокрацията, свободата и изконното човешко право на живот, който никой не бива да отнема насилствено”, споделя председателят на „Алеф” Алберта Алкалай. 

Център „Алеф”,  чиято основна цел е да противостои срещу антисемитизма и всички форми на агресия, поднася съболезнования на семействата на жертвите и изразява своята непоколебимост да продължи да се противопоставя на всякакви антихуманни и недемократични прояви. 

Членовете на сдружението издигат своя глас срещу антисемитизма и се присъединяват към призива на Американския еврейски комитет /AJC/ този Шабат в синагогите да бъде засвидетелствана солидарността с близките на жертвите атентата в Питсбърг. Солидарно с инициативата #ShowUpForShabbat, „Алеф” призовава всички свои приятели – евреи и неевреи, този петък и събота да изразят своята съпричастност към скръбта на семействата на загиналите и своята непримиримост към насилието, породено от омраза към различните по религия или етнос.

Фото: eu.usatoday.com

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031