Център за еврейско-българско сътрудничество

„Алеф” създаде най-голямата виртуална библиотека за Шимон Перес

Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” създаде най-голямата виртуална библиографска сбирка за големия израелски държавник, политик и миротворец Шимон Перес. Във време, когато светът преоткрива човешките ценности, за да се противопостави на агресията,  животът, стремежите и постъпките на Шимон Перес могат да бъдат пример за мъдрост и поведение, които трасират пътища между минало и бъдеще.  Затова „Алеф” издири множество публикации и свидетелства за ключови и значими за новата история изяви на големия политик и ги събра на едно място.

Шимон Перес е един от основателите на държавата Израел и носител на Нобелова награда за мир. Библиографската сбирка в http://alef-bg.org  съдържа повече от 20 материала, които дават цялостна представа за неговата личност. Тук са събрани както негови изказвания, слова и интервюта, така и спомени на известни личности, които са го познавали.  Освен подробната биография на Перес, в библиотеката са публикувани негови исторически международни изяви. Публиката може да се запознае с речта му пред германския Бундестаг, словата му пред Европейския парламент и при получаване на Нобелова награда за мир, последното му интервю и др.  Специално място е отделено на знаменателното му изказване на Ялтенската европейска стратегия в Киев, която е цитирана по целия свят като формула за постигане на мир и разбирателство. Публикувани са и интервюта, които е дал пред медии от различни страни, включително България, Русия, Казахстан, САЩ и др.  Някои от тях са придружени с видео или аудио записи, които пазят живият глас, образ на харизматичния хуманист и държавник. Впечатляващо е интервюто пред френския в. Фигаро,  в което той очертава своеобразна картина на бъдещето в контекста на глобализирания свят. Особено ценни са цитатите от негови изказвания, които остават не само като мъдри фрази с непреходно значение, но и като формулировки за  преминаване от една епоха в друга. Част от публикациите са на английски език.

„Алеф” продължава работата си по обогатяването на виртуалната библиотека. Библиографската сбирка за израелския държавник е особено ценна за България. От 2009 година, когато излиза книгата на проф. Михаел Бар-Зоар за Шимон Перес, на български език не е издавана друга литература, свързана с него. Тази книга, както и сборника „Пет разговора с… Шимон Перес” на  Робърт Лител, превод от френски, могат да бъдат открити трудно, предимно в читални на библиотеките.

„Алеф” създаде уникалната и единствена по рода си българо-еврейска виртуална библиотека през 2014 г. Тя вече съдържа солиден библиографски масив, представящ неразривната връзка между българи и евреи, стремежа им към единение в името на хуманизма и общата родина. Сега към виртуалната библиотека е прибавен и разделът за Шимон Перес.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031