Център за еврейско-българско сътрудничество

АЛЕФ честити Деня на независимостта на България

Скъпи приятели,

България чества днес своята независимост. Това е един от важните празници за страната ни, защото припомня значението на този ден за бъдещето ни като държава, като народ! Край на ограниченията, произтичащи от подчинението на България и съобразяването с Османската империя! Край на послушанието и компромисите, които се е налагало да правим преди 111 години. България може да си проправи път самостоятелно и да докаже, че може да издържи поредния изпит на историята. Да остане гордо изправена и да върви напред, с всички произтичащи от независимостта предимства и трудности!

Независима България постига много, въпреки ограниченията, наложени от неизгодни, дори вредни договорености с други страни. Едно от проявленията на независим дух и достойно поведение е спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Няма как да не бъдем горди, че сме показали на света какво означава отстояване на справедливост и хуманизъм! И да продължим да проявяваме решимост да не допускаме нови изпитания на човешкия морал.

Нека си припомним отново значението на словото „независимост” и потърсим в себе си смисъла на неговото проявление в съвременния свят, в съвременното общество. То е символ на самочувствие, мотивация за развитие, но и отговорност за съхранение на достойнство!

Честит да ни е денят, който възкресява България след петвековна зависимост и я поставя отново като равностойна държава на картата на Европа!

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

декември 2019
П В С Ч П С Н
« ное.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031