Център за еврейско-българско сътрудничество

Ане Франк – синоним на трагизъм и дух

3 септември 1944 година. Едно момиче, изпълнено с мечти, любов и надежди, е качено заедно със семейството си на последния влак за концентрационния лагер Аушвиц. Казва се Ане Франк. И така започва пътят към гибелта й…

Едва ли има човек, за когото историята на Ане Франк да е непозната. Вероятно не са малко и хората, включили в задължителната си обиколка из Амстердам едноименният музей.

Нека днес чрез „Алеф” отдадем почит на Ане Франк, като й посветим няколко страници.

Коя е Ане Франк?

Анелизе Мари Франк е еврейско момиче, родено в Германия и живяло през повечето време от живота си в Нидерландия. Започва Втората световна война. Започват и преследванията на евреи. Когато семейство Франк се укрива от нацистите в Амстердам, Ане започва да си води дневник, в който описва преживяното в тези дни. Дневникът й е публикуван след края на войната и историята на Ане Франк става известна в целия свят като синоним на безсмислена жестокост и трагизъм, но и сила на духа.

Но – да разказваме по ред.

Ане Франк е родена на 12 юни 1929 година в германския град Франкфурт на Майн. Тя едва е навършила 4 години, когато родителите й Едит и Ото Франк са принудени да напуснат Германия. Годината е 1933-та, а те са евреи… Първоначално Ане и по-голямата й сестра Марго са изпратени в Аахен, при баба им по майчина линия. Когато родителите им създават нов дом в Амстердам, прибират момичетата при себе си.  Тук те тръгват на училище, създават нови приятелства, растат спокойно, обградени с обич. Ото Франк създава фирмата „Опекта”, чрез  която осигурява препитание на семейството. И всичко е добре до 1940 година, когато нацистите нахлуват в Нидерландия. Животът на семейството се  преобръща. То е принудено да се съобразява с новите условия, наложени от окупацията, да крои планове за укриване и евентуално бягство от страната в търсене на спасение. През лятото на 1942 година сестрата на Ана получава призовка от СС и това предизвиква семейството спешно да се укрие. Скривалището е в част от сградата на фирма „Опекта”. Заедно със семейство Франк там се приютяват  тяхно приятелско семейство и познат зъболекар. Помагат им  служители във фирмата, на които Ото има доверие.  Там Ане започва да пише своя дневник, подарен от родителите й за 13-я рожден ден. С „Кити”, както тя нарича дневника си, споделя всичко, което пълни сърцето й – чувства, желания и мечти, весели и тъжни моменти от живота в тайното жилище. Споделя и първото си влюбване – в сина на приятелското семейство, с което живеят там.

Така минават две години. Докато не се намесва предателството на мним приятел, оказал се шпионин на полицията. Убежището е разкрито и на 4 август 1944 година обитателите му са арестувани и изпратени в лагера „Вестерборк”.  Там остават до 3 септември, когато са натоварени на влака за  „Аушвиц” . В лагера Ото Франк е разделен от семейството си. Съпругата му Едит скоро намира там смъртта си. В началото на зимата на 1945 година преместват сестрите Ане и Марго в концентрационния лагер „Берген-Белзен” , където умират една след друга от болести и изтощение, само два месеца преди капитулацията на Германия.

Оцелява само бащата. По случайност Ото Франк  е от няколко месеца в лагерна болница, когато концлагерът на 27 януари е освободен.

След войната Ото Франк се завръща в Нидерландия. Заедно с него пътуват майка и дъщеря, също оцелели от ада на концлагера. В Амстердам те остават заедно, като Ото им помага и се грижи да дъщерята – Ева Шлос. Дневникът на Ане е открит от служителки на „Опекта”, които го предават на баща й. През 1947 година Ото Франк сбъдва мечтата на дъщеря си да стане писателка – дневникът й е издаден под заглавие „Задната къща” и веднага става популярен. Първото издание от 1 500 книги е изчерпано моментално. Пълното издание на книгата излиза през 1986 година на нидерландски, а две години по-късно и  на немски.  Книгата се превръща в световна класика, разпознаваема по цял свят, и неизменна част от учебната програма в Германия. През 2019 година текстът на дневника излиза и като роман със заглавие „Скъпа Кити”. Това е и знак за почит към литературния талант на Ане Франк.

Дневникът на Ане Франк продължава да набира популярност през годините – преведен е на повече от 60 езика. Историята й е разказана и на кинолента – през 2015 година на екран излиза филмът на Симонка де Жонг „Магията на дневника на Ане Франк”. Германският кинорежисьр Ханс Щайнбихлер през 2016 година прави първият немски биографичен филм, посветен на Ане Франк. Филмът е представен премиерно на кинофестивала Берлинале.

Сградата на „Опекта” в Амстердам  през 1960 година е превърната в музей „Ане Франк”. Освен оригиналният дневник, в музея са изложени още две тетрадки на Ане – едната е изпълнена с цитати от други книги, които момичето е събирало, а другата – с написани от нея разкази.

 

Любопитен факт става известен  през 2009 година, когато Ева Шлос публикува биографичната си книга „Eva’s Sto­ry“. Тя се оказва доведена сестра на Ане, тъй като година след завръщането си в Амстердам  Ото се жени за нейната майка. В  книгата си Ева описва и запознанството си с Ане в концлагера и така добавя нови щрихи към нейната история.

Но за Ева Шлос ще разкажем отделно.

Невъзможно е Ане Франк да бъде забравена. В нейна памет поместваме три цитата от нейния дневник, които казват много и днес:

  • „Колко прекрасно е, че никой не трябва да чака и момент, за да промени света към по-добро.“
  • „Аз просто не мога да изградя надеждите си на основата на мизерия и смърт. Мисля, че мирът и спокойствието ще се върнат.“
  • „Въпреки всичко, аз вярвам, че хората са наистина добри в душите си.“

Източник: https://www.dw.com/,  https://www.annefrank.org/, https://www.jewishbookcouncil.org/, https://pixabay.com/, https://www.amazon.co.uk/,  https://www.lifebites.bg/

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930