Център за еврейско-българско сътрудничество

Антисемитизмът никога не е изчезвал от Европа

(CNN)  – Как изглежда антисемитизмът в Европа през 2018 г.?

Това е 17-годишно момче прекалено уплашено да носи кипа (религиозна шапка) по улиците в Париж. Това е собственик на израелски ресторант в Берлин, на който му е казано, че ще свърши в газовите камери. Това е 24-годишен австриец, който не знае нищо за Холокоста. Това са въоръжените охранители извън синагогите и еврейските училища в голяма част от Европа. Това са стаите за онлайн чатове, където хората разгласяват конспиративни теории, че еврейските „глобалисти“ управляват света.
Антисемитизмът може да бъде ярък или едва забележим. Политически или личен. Може да дойде от дясно или от ляво. Съществува в страни, които имат голямо еврейско население, като Франция, и също така процъфтява на места с по-малки еврейски общности, като Полша.

Но едно нещо е ясно. Антисемитизмът е жив в цяла Европа. Това беше шокиращото заключение от разследването  на CNN, което се основава на частично проучване, проведено сред повече от 7000 възрастни хора в седем европейски страни.
Въпреки смущаващата история на Европа с антисемитизма, грозните стари стереотипи остават на континента.
Повече от една четвърт от анкетираните европейци смятат, че евреите имат твърде голямо влияние в бизнеса и финансите. Един на всеки пет казва, че имат твърде голямо влияние в медиите и политиката. В отделните страни цифрите често са по-високи: 42% от унгарците смятат, че евреите имат твърде голямо влияние върху финансите и бизнеса по целия свят.

Макар 44% от европейците да са съгласни, че антисемитизмът е проблем, който нараства все повече, съществена част от малцинството не е съпричастна към проблема. Почти един на всеки пет (18%) се съгласява, че до голяма степен антисемитизъм в тяхната страна е отговор на „ежедневното поведение на евреите“. В Полша 50% от хората смятат, че евреите използват Холокоста, за да напреднат в позицията си; 19% от унгарците признават, че нямат добро  впечатление за евреите.

Защо тогава антисемитизмът става все по-голям феномен?

Майкъл Шудрич, главният равин на Полша, роден в Бруклин, не е сигурен, че проблемът изобщо е изчезвал.
„Винаги ще има хора, които са имали антисемитски чувства и не знам дали броят им е нараснал, но днешната ситуация е такава, че те смятат за социално по-приемливо да могат да изразят тези свои мнения на глас …”
„Първоначалното ми чувство беше ‘Това е, което вярвам, но не казвайте на никого.’ Не беше идеално, но поне имаше социално табу срещу антисемитизма.“ 

CNN видя проблема първоначално в Германия. Страна, която все още е преследвана за убийството на около шест милиона евреи в ръцете на нацистите по време на Холокоста. Правенето на антисемитски коментари може да бъде наказуемо, съгласно германското законодателство. И все пак, при митинг на стотици десни екстремисти в столицата на нацията Берлин видяхме, как един мъж безочливо направи нацистки поздрав – акт, който би могъл да го изпрати до три години в затвора. Друг протестиращ заяви, че една прикрита конспирация от еврейски глобалисти управлява света.

Пристигането на около 1,4 милиона бежанци в Германия наелектризира крайната десница. Фокусът на гнева им може да бъде насочен към мюсюлманските мигранти, но те са рефлексивно антисемитски в своите възгледи. Алтернативата на партията „Германия“ (AFD), която някога е била считана за краен елемент, сега разполага с твърди 94 места в парламента. Нейното послание е ясно: не трябва да се срамувате, че сте ядосани, не трябва да се срамувате, че сте бели, не трябва да се срамувате от вашето минало.

Но възходът на крайната десница е само част от цялостната картина. Въз основа на десетки интервюта с членове на различни еврейски общности в цяла Европа става ясно, че заплахата се усеща от много страни.

Във Франция много евреи говорят за „новия антисемитизъм“, идващ от радикалните елементи на френското нарастващо мюсюлманско население, който може да се усети по улиците на парижките провинциални предградия.

Щастливият живот е скритият живот – това ни казваха отново и отново френските евреи, които отказаха да се появят пред камерата. Все повече и повече еврейски семейства се преместват от тези традиционно смесени квартали – това е тревога за френското правителство, което вярва, че интеграцията, а не разделянето, е ключът към подобряването на ситуацията.
В Германия лидерът на Берлинската общност „Kahal Adass Jisroel” Дорон Рубин ми каза, че има притеснения за антисемитизма, идващ от мюсюлмански бежанци, „които имат различна история и различен произход, очевидно идващи от Близкия изток, които също заради Израел  имат различно отношение към евреите „.
Връзката между негативното отношение към Израел и антисемитизма е особено труден въпрос.
Повече от една четвърт от французите имат значително неблагоприятно впечатление за евреите в резултат на израелско-палестинския въпрос. Това впечатление в никакъв случай не е продиктувано от  мюсюлманите. Навсякъде по целия континент много от интервюираните от нас евреи говореха за антисемитизъм, идващ отляво, който често е силно критичен към Израел.
Като цяло, това е сложна ситуация, съставена от сливането на различни фактори без цялостно и очевидно решение.

Felix Klein has called the results of the CNN poll into anti-Semitism "appalling."
Феликс Клайн определи резултатите от анкетата на CNN, свързани с  антисемитизма, като „ужасяващи“.

Германия назначи Феликс Клайн да работи по създаването на национална мрежа за докладване на антисемитизма и за подобряване на образованието и интеграцията в училищата. Франция пък харчи милиони долари, опитвайки се да се бори с антисемитската реч на омразата в онлайн пространството.

Много хора са съгласни, че образованието за Холокоста е важна стъпка. Половината от европейците казват, че почитането на Холокоста спомага за борбата срещу антисемитизма. И въпреки това, плашещо е, че паметта за Холокоста започва да избледнява.

Повече от една трета от европейците или никога не са чували, или са знаели много малко за Холокоста. Това число се увеличава при младото население. Във Франция 20% от младите хора никога не са чували за Холокоста.
Когато попитах равин Шудрих какво е неговото отношение спрямо тези цифри, той спря за миг, преди да отговори: „Това ме кара да чувствам, че имам още много работа да свърша.“

Европа трябва да обърне внимание на случващото се.

Превод от: https://edition.cnn.com/
Източник: CNN

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031