Център за еврейско-българско сътрудничество

АТАНАС КОСТОВ

Д-р Атанас Костов е роден през 1900 г. в Ресен, Македония. След Илннденско-Преображенското въстание и последвалите зверства, семейството се премества в София през 1903 г.

Атанас Костов завършва медицина в Грац (Австрия). Връща се в България и  започва да практикува професията си в провинцията. През 1934 г. се жени за Иванка Мерджанова, с която имат две деца.

През 1941 г. по време на Втората световна война д-р Костов е мобилизиран и изпратен в Скопие, Македония, която става част от новите български административни територии. Там той се заема с организацията на медицинското обслужване.

Между лекарите и фармацевтите, които среща в Скопие, има и много евреи, които са жертва на антиеврейското законодателство, прокарано в ново присъединените територии Тракия и Македония.

Личната позиция на д-р Костов е категорично против антиеврейските и дискриминационни политики спрямо евреите.

Той се противопоставя на тази дискриминация и предлага на успява да уреди на еврейските си колеги  работа в малки и отдалечени места.

След подписването на споразумението за депортация на евреите от Белев, комисар по еврейските въпроси и Теодор Данекер, представител на Айхман в България, през февруари и март 1943 година българската полиция събира над 7000 евреи в складовете на тютюневата фабрика  „Монопол” в Скопие, за да ги депортира в лагерите на смъртта.

Д-р Костов  успява да освободи приятели и техните семейства — общо 58 евреи. Пише настойчиво на българските държавни служители и предупреждава, че ще се разпространят епидемии, ако еврейските медицински специалисти бъдат депортирани. След получаване на отрицателни отговори от директора на полицията в Скопие и от министерствата на вътрешните работи и здравеопазването, д-р Костов лично отива до София, за  да направи всичко възможно да подсигури свободата на колегите си. За целта той заплашва,  че ще напусне поста си. Молбата му е удовлетворена и от София изпращат заповед за освобождаване на евреите – лекари и фармацевти.

След няколко дни Берлин съобщава на германския консул в Скопие за реда за освобождаване на евреите лекари и фармацевти от лагера. Но евреите не се съгласяват да напуснат без семействата си.

Д-р Костов взима присърце това искане и подновява усилията си да го осъществи . След няколко дни той най-накрая получава разрешение от българското правителство и евреите са спасени.

След края на войната и при новия режим всички спасени се застъпват и помагат на своя спасител чак до смъртта му през 1961 година.

На 4 април 2002 година Световният мемориален център на Холокоста ЯД ВАШЕМ в Йерусалим присъжда на д-р Атанас Костов титлата „Праведник на света”.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031