Център за еврейско-българско сътрудничество

Бенямин Нетаняху : Държавите са по-силни заедно

Министър–председателят на Държавата Израел Бенямин Нетаняху пристигна  във Варна на работно посещение по покана на премиера Бойко Борисов. Посещението дава нов тласък на двустранните отношения между България и Израел.

Двамата премиери обсъдиха на среща в резиденция „Евксиноград“ сътрудничеството между двете страни в области от взаимен интерес.

 „Ценим свободата, мира и обещанието за добро бъдеще. А днес тези ценности са под атака на екстремисти.   Те се стремят да подкопаят нашите ценности и да ни атакуват всички”, заяви израелският премиер.  „Стоим рамо до рамо в борбата с радикалния ислям. Държавите са по-силни заедно”, категоричен бе той.

Както Израел, така и България е на много ключово място. И нашият регион е такъв, че с общи усилия, толерантност и приятелство трябва да си решаваме проблемите, а Балканите имат огромна перспектива, заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с израелския премиер в резиденция „Евксиноград“.

Той е запознал своя израелски колега с резултатите от посещението му в ОАЕ и Египет. Акцент е поставил върху възможността да бъдат създадени хранителни хъбове на Балканите, върху развитието на сътрудничеството в областта на информационните технологии, както и изграждането на „мостове“ между страните в сфери като медицина, фармацията и др.

Израел са водещи в информационните технологии, в киберсигурността, в дигиталното здравеопазване, изтъкна от своя страна израелският премиер и изрази надежда с комбинацията на израелски технологии и партньорството с българските индустрии и технологии да се постигне изключително силно сътрудничество и достижения.

Бенямин Нетаняху  отбеляза факта, че това е третата му среща с премиера Борисов само в рамките на четири  месеца. Това е показателно не само за тяхното приятелство, но и за това, че следват общо виждане какво могат да постигнат за своите държави и приятели. Израелският министър-председател добави, че повече от 210 000 туристи от Израел са посетили България през миналата година, и се надява след неговата визита техният брой да се увеличи. Той  изтъкна също, че България е изключително важен партньор за Израел и  отношенията между двете държави трябва да продължат в този дух, защото това е важно както за двата народа, така и за региона и за света. Високият гост отново изказа благодарност от името на израелския народ към българите за това, че са спасили над 50 000  евреи по времето на Холокоста.

Израелският премиер бе гост и на Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия . „Евреите са претърпели ужасни неща по време на Холокоста. Във вашите държави има изключително смели мъже и жени, които са се изправили с гърдите си и са защитавали живота им. Това е нещо, което никога няма да го забравим“, обърна се към колегите си Бенямин Нетаняху. Той добави, че създавайки високи технологии, Израел работи за общата сигурност, предотвратени са много терористични атаки, а с получената помощ са спасени човешки животи. „С нашите партньори и приятели обсъдихме двустранно как да повишим сътрудничеството с Израел. В общия контекст има три сфери – технологии, енергетика и сигурност“, посочи Нетаняху. В изказването си той се спря на технологичната революция в света, която се наблюдава във всяка човешка дейност. Посочи как Израел може да помогне за повишаване на енергийните доставки и също се фокусира върху източно средиземноморския тръбопровод  East Med.

 

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031