Център за еврейско-българско сътрудничество

Библиография и филмография обогатяват  виртуалната библиотека на „Алеф”

Линкове водят към публикации за истински хора и истории

Българин влиза в затвора, за фалшифицирани документи, с  които  иска да спаси любимата си – еврейка от депортиране. Певицата Леа Иванова  си поставя жълта звезда, заради първата си любов.  Войник спасява девойка от концлагер и  живеят щастливо заедно 72 години. Тези и други истински истории  могат да се прочетат във виртуалната библиотека на Център „Алеф”, обогатена в помощ на участниците в шестия литературен конкурс.

Темата на надпреварата „Да обичаш, въпреки…” предизвиква младите автори да сътворят художествен разказ за любов, приятелство, разбирателство, взаимопомощ и саможертва между българи и евреи, проявени през Втората световна война или други драматични периоди от човешката история. Тази година те имат свободата да почерпят вдъхновение от действителни лица и събития или да измислят изцяло своя история.  За да сторят това, е необходимо да се потопят във времето, в което ще поставят своите герои – реални или родени от фантазия. Виртуалната библиотека им предлага тази възможност. Освен линкове, водещи ги към публикации за истински хора и събития, в нея е поместена библиография, съдържаща 48 заглавия на документални и литературни произведения, свързани с темата на конкурса. Сред тях са емблематични книги, издавани в широк диапазон от време, като „Крадецът на книги”  от  Маркъс Зюсък,  „Събирачът на дневници” на Леа Коен, „Къщата на куклите” на КА-Цетник,  „Дневникът на един евреин” на Емил Антонов, „Човекът, който спря Хитлер” на Габриеле Нисим и др.

Филмографията съдържа 18 игрални и два документални филма. Киноразказите за различни човешки съдби, изпитания на човечност, вярност, любов, милосърдие, сила на духа, освен съпреживяване  могат да бъдат и чудесен източник на вдъхновение за създаване на съвсем нова  литературна творба. Сюжет, ситуация, герой или дори  реплика са в състояние да отприщят стихията на въображението, затова „Алеф” предлага и названия на въздействащи филмови творби.

Виртуалната библиотека ще бъде периодично обогатявана с нови материали и заглавия.  Приятелите на Център „Алеф” също могат да се включат, като препоръчват произведения, които са ги впечатлили и развълнували.

 

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930