Център за еврейско-българско сътрудничество

Бургаски поети четат стихове за паметта и спасението

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и  Сдружение Бургаска писателска общност  ще отбележат със съвместно събитие Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

„Паметта като спасение” е мотото на литературното четене, в което бургаски поети ще  поднесат своите поетични послания за общочовешките ценности, смисълът на  общуването между хората, необходимостта  от уроците на миналото, надеждата, любовта… Всички онези неща, които ни обединяват в стремежа към по-различен свят, в който омразата  е изкоренена.

Продължение на поетичната вечер ще бъде документалния филм „Да помним”,  който съживява историята за спасението на бургаските евреи и представя Бургас като град на толерантността и солидарността.

Поетичната вечер ще се състои на 28 януари, четвъртък,  от 18 часа в Дома на писателите – Бургас.

* На 1 ноември 2005 г. Генералната Асамблея на Организацията на Обединените Нации приема резолюция 60/7, в която се постановява, че денят 27 януари ежегодно ще се отбелязва като Международен ден на паметта на жертвите на Холокоста. Датата е избрана, защото на този ден през 1945 г. е освободен най-крупният нацистки лагер на смъртта Освиенцим-Биркенау в Освиенцим (Полша).

След приемането на тази резолюцията Генералният секретар на Организацията на Обединените Нации нарече тази особена дата „важно напомняне за имащите всеобщо значение уроци за Холокоста – тази безпрецедентна проява на злото, която не бива просто да се остави в миналото и да премине в забвение”.

Чудовищните последствия от Втората световна война са послужили като тласък за създаването на Организацията на Обединените Нации. Най-важна част на мандата на Организацията, закрепена в нейния Устав, се явява защитата на правата на всички хора без разлика по отношение на раса, пол, език или религия. 

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930