Център за еврейско-българско сътрудничество

Бургаски ученици получиха урок по хуманизъм за Деня на спасението

В дома на НХК близо 200 средношколци гледаха документалния филм „Да помним”, пресъздаващ спасяването на бургаските евреи от лагерите на смъртта

Паметната за българските евреи дата 10 март в Бургас бе отбелязана с прожекция на филма „Да помним”, по инициатива на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”,  Община Бургас и Регионалния инспекторат по образование.  Тя се състоя в навечерието на  Деня на спасението на българските евреи и почит на паметта на 11 343 евреи, депортирани от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот, както и на всички жертви на Холокоста, който се чества от 2003 година.

Пред около 200 ученици от шест средни бургаски училища, учители и граждани, събрани в залата на дома на НХК, бе съживена историята на Бургас като град на солидарността и толерантността. Младите хора научиха как българи и евреи са живели в мир и разбирателство, как това разбирателство се е превърнало в подкрепа за  потърпевшите от Закона за защита на държавата граждани от еврейски произход. Те се докоснаха до трагизма и величието на този отрязък от българската история и съпреживяха както болката, така и гордостта от акта на спасение, който няма аналог в света.

 „Да помним!” е документален филм,  който съживява част от историята на Бургас чрез автентични архивни документи, фотографии и видео, както и чрез разкази на очевидци и техни наследници, споделящи своите спомени в годините на Втората световна война.  Лентата изважда от забрава множество достойни личности, които с действията си са облекчили съдбата на еврейското население в Бургас и не са допуснали обричащата ги на смърт депортация през 1943 г.

„Създадохме филма „Да помним”, за да почетем силата на волята и духа, които независимо от репресивния режим остават силни, устойчиви и оцеляват, така както оцелява надеждата. Да почетем тези, които не приеха за нормални фашистките закони и дръзнаха да се противопоставят на ликвидацията на евреите, които останаха верни на основния човешкия закон!”, споделя авторът на филма Алберта Алкалай.

„Неприемане на различните, агресивност към тях, жестокост, прояви на ксенофобия за жалост не са редки и днес. Затова е важно да припомняме примери от историята, които са своеобразни уроци по хуманизъм!  Поведението на българското общество, на българската църква  преди 74 години е такъв урок!  От вас, учениците, зависи как ще го научите, как ще го използвате в собствения си живот. Не е страшно да бъдеш от другата страна, страшно е, ако си безразличен, ако си казваш „Това мен не ме засяга”! Не го допускайте!”– призова Елка Василева, от център за Еврейско Българско сътрудничество Алеф.

На събитието присъстваха ученици от ПГХТ „Акад. Н. Д. Зелинский, ГПАЕ „Гео Милев”, Професионална търговска гимназия, Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, ПГСАГ „Кольо Фичето”, ПГТ „Проф. Д-р Асен Златаров”.

В разговор с представители на Център „Алеф” след прожекцията те проявиха интерес към заселването на евреите в България, съдбата на еврейските семейства в Бургас след Втората световна война, както и към отзвука на акта за спасение по света.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930