Център за еврейско-българско сътрудничество

Бургас отбеляза Деня на спасяването на българските евреи от Холокоста

С тържествен ритуал, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф, Бургас отбеляза  Деня на спасяването на българските евреи от Холокоста.  Венци и много цветя отрупаха паметника на признателност, издигнат от потомци на спасените в памет на смелите и доблестни бургаски общественици, които преди 77 години не са допуснали техните съграждани от еврейски произход да бъдат депортирани с ешалоните на смъртта.

„Днес ние отново изразяваме своята почит и благодарност към Дянко Пръвчев, Петко Росен, Любчо Зурков, Петър Велчев и много други общественици и обикновени хора, които не допуснаха трагедията, която сполетява еврейските общности в Европа, да застигне и бургаските евреи. В страшните години на Втората световна война има много отделни примери за състрадание, но няма друга страна и друг народ, които организирано да защитят и да спасят от сигурна смърт цялото си еврейско население. В условията на зараждащ се антисиметизъм, с опити да се подмени историята и да се неглижира Холокоста, за нас, потомците на спасителите и на спасените, паметната дата 10 март придобива особено значение.  За нас това е Ден на човечността. Сега ние сме тук, за да заявим волята си да не допуснем подобен акт на масово човешко унищожение да се повтори”, каза Алберта Алкалай – потомка на спасени евреи и председател на Център Алеф”.

Пред паметника на признателността, издигнат в Зоната на толерантността в Бургас, да отдадат своята почит към спасителите дойдоха кметът на Бургас Димитър Николов, председателят на общинския съвет Севдалина Турманова, представители на областната администрация, на ПП ГЕРБ , на Държавен архив – Бургас, на Български антифашистки съюз, общински съветници, учители и директори на бургаски училища, потомци на спасени евреи и множество граждани.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031