Център за еврейско-българско сътрудничество

Бургас почете 71 години от спасяването на евреите в България

Център „Алеф” кани Спилбърг да прави филм за паметните събития

Бургас почете 10 март  – паметна дата за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Събитието бе организирано от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” в града. Да видят документалния филм „Да помним” в залата на Културен център „Морско казино” дойдоха видни общественици, депутати, служители в държавната и общинска администрация, представители на бизнеса и интелигенцията, местната еврейска общност, ученици. Ретроспективният филм е изготвен специално за годишнината от подвига на българския народ и представя малко известни факти от живота на евреите в Бургас и техните спасители.

Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” е създаден неотдавна, за да популяризира и развива дълбоките културно-исторически връзки между двата народа, да показва, че космополитната и толерантна атмосфера в българското общество е още жива.  Алберта Алкалай, председател на организацията сподели, че ще заинтригуват Стивън Спилбърг към събитията, разиграли се в България в годините на Втората световна война. Защото в историята няма друг прецедент, когато цял един народ се обединява около каузата да не даде свои сънародници за масово изтребление. Това е голям морален капитал за човечеството, подвиг за който светът трябва да научи.

Нищо не е забравено, доказаха пред препълнената зала най-младите, присъстващи на мемориалната вечер. Специално за нея балетна формация от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” с ръководител Недко Георгиев бе подготвила танц по музика от филма Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер”.

Нов смисъл в „урока по история” внесе ученичката от Търговската гимназия Нора-Мари Джананян. Тя прочете есето си „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, наградено на едноименния конкурс за средношколци. Конкурсът бе организиран от Жаклин и Алберта Алкалай по повод 70 годишнината от спасяването на българските  евери от лагерите на смъртта. Организаторите са твърдо решени инициативата да се превърне в традиция и съвсем скоро ще обявят темата на тазгодишната надпревара.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31