Център за еврейско-българско сътрудничество

Бургас се присъедини към световната инициатива „Ние помним”

С лозунга „Ние помним”, издигнат от над 150 ученици, учители, граждани, общественици и представители на институции  Бургас се присъедини към кампанията на Световния еврейски конгрес #WeRemember за борба с антисемитизма и всички форми на омраза, геноцид и ксенофобия. Инициативата е организирана за четвърта поредна година от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста и 75-та годишнина от освобождаването на най-зловещия нацистки лагер – Аушвиц.

 

Защо трябва да помним? Отговор на този въпрос даде игрално-документалният филм „Кой ще напише нашата история“, пресъздаващ по изключително въздействащ начин, с потресаващи документални кадри, историята на еврейската общност във Варшавското гето в годините 1940-1944.

Център „Алеф” има специалните права за излъчването на филма, дело на Роберта Гросман, Нанси Спилбърг, носителят на „Оскар” Ейдриан Броуди и холивудската звезда Джоан Алън. Единствената му прожекция в Бургас се състоя на 7 февруари 2020 г. в голямата зала на Областна администрация.

„Подобни автентични разкази са особено ценни днес, когато сме свидетели на опити за подмяна на миналото, пренаписване на историята, проявления на неонацизъм и цинично желание да се неглижира антисемитизма.  Всяка година целият свят отбелязва тази годишнина и казва „Не!” на човеконенавистния фашистки режим. Ние наистина трябва да помним, защото онова, което се е случило през Втората световна война не е само престъпление срещу евреите. Това е престъпление срещу човечеството, унищожаване на човешкото във всички нас”,  каза председателят на Център „Алеф” Алберта Алклай и призова присъстващите с обща снимка и плакати „Ние помним” да се присъединят към световната инициатива.

Световната общественост отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокоста всяка година на 27 януари.  В Бургас тази година инициативата бе отложена с две седмици заради грипна епидемия. На събитието, наред с множество общественици, присъстваха и ученици от Гимназия за чужди езици „Васил Левски”, ПМГ „Акад. Никола Обрешков”, ПГСАГ „Кольо Фичето”, ПГРЕ „Г.С.Раковски” , ПГАЕ „Гео Милев”, и Немска езикова гимназия „Гьоте”.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930