Център за еврейско-българско сътрудничество

България се включва в Европейските дни на еврейската култура

В националната библиотека днес, 10 септември, представят документална изложба „Глобалното измерение“ и едноименен сборник с очерци за приноса на българските евреи към световните наука, изкуство и култура

С разнообразни инициативи 27 европейски страни отбелязват тази година европейският ден на еврейската култура, който по традиция е през септември. В цяла Европа се  организират събития, свързани с еврейското културно и историческо наследство.

Първоначално идеята за този специален ден е инициирана през 1996 г. от B’nai Brith във френския департамент Bas-Rhin, заедно с местната Агенция за развитие на туризма с цел да се позволи достъп и да се възстановят отдавна изоставени синагоги с архитектурна стойност. Сега смисълът е много по-широк – да се популяризира и повишава осведомеността за еврейската култура сред обществеността с убедеността, че опознаването на културата, традицията и живота на различните общности, живеещи в една и съща държава помага на хората да познаят различния и по този начин укрепва комуникацията и диалога между отделните култури.

За първи път Европейският ден на еврейската култура е отбелязан във Франция през 1999 година. Днес това става в двадесет и седем европейски държави, включително Турция и Украйна. България се присъединява към инициативата през 2000 година.

В рамките на тазгодишните Европейски дни на еврейската култура  днес, 10 септември, от 17.30 часа в Мраморното фоайе на столичната библиотека се открива документалната изложба „Глобалното измерение“ . Едновременно ще бъде представен и сборник с очерци под същото име.  В основата на изложбата и книгата са проучвания за приноса на български евреи към световните наука, изкуство и култура, както и към обществения живот. С очерци и картини от живота на близо 40 от тях „Глобалното измерение“ събира в книга и изложба личности и фамилии в една впечатляваща връзка. Акцент на събитието ще бъде и показването на част от виртуалната изложба на Националната библиотека на Израел „Пътешествията на евреите”.  Тя разкрива съществена част от еврейската история – миграцията на еврейския народ през вековете в търсене на религиозна толерантност и икономически възможности. Националната библиотека на Израел съхранява доказателства за тези пътувания под формата на лични архиви, документи, карти, дневници, фотографии, вестници, публикации и книги.

Изложбата е предоставена на Международно дружество „Елиас Канети“ от Европейската асоциация за опазване и популяризиране на еврейската култура и наследство (AEPJ), която ще включи българското събитие в Европейските дни на еврейската култура.

На приноса на българските евреи в световната култура Център „Алеф” посвети третото издание  на ежегодния националния литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.

Във виртуалната библиотека на сайта на „Алеф” е създадена рубрика, където са поместени материали по темата. За повече информация вижте тук:

http://alef-bg.org/category/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%b8-%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d1%86%d0%b8/

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930