Център за еврейско-българско сътрудничество

България стана член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста

Днес,29.11.18, България бе официално приета за  32-рия пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Това стана по време на пленарното заседание на алианса във Ферара, Италия.

Българската кандидатура бе успешно защитена и представена от посланик Пламен Бончев. Страната ни бе оценявана от Израел, Австрия и Белгия, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

През 2017 г. МАВХ взе решение с пълен консенсус България да получи статута на страна-лиазон. Само за две години тя успя да си извоюва пълноправна кандидатура благодарение на усилията на МВнР и българската делегация към МАБХ.

Членството на България я превръща в една от страните, поели ангажимент да насърчават изучаването и възпоменанието на Холокоста, борбата с антисемитизма и езика на омразата, да отстоява принципите на Декларацията от Стокхолм от 2000 г.

България ще популяризира още повече в световен мащаб акта на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и ще допринесе за пълноценното и обективно изследване на историята на Холокоста.

Целта на междуправителствената организация е да осигури политическа и обществена подкрепа за образование, възпоменание и изследвания по въпросите на Холокоста на национално и международно равнище. МАБХ е отворен за членство на всички демократични държави, придържащи се към Стокхолмската декларация по Холокоста от 2000 г., които са поели задължение да изпълняват национални политики в борбата срещу проявите на геноцид, етническо прочистване, расизъм, антисемитизъм и ксенофобия.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930