Център за еврейско-българско сътрудничество

Българската църква може да вземе “Нобел” за спасяване на евреите

Спасени български евреи и техни потомци внесоха предложение в Нобеловия комитет Българската православна църква да получи Нобеловата награда за мир в края на тази година заради спасяването на 48 хил. български евреи от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война. Номинацията на църквата е била внесена официално в Нобеловия комитет в началото на януари, съобщи за “24 часа” инициаторът адвокат Моше Алони. Зад номинацията стоят още професорът по право от университета в Хайфа Моше Кешет, и бившият израелски министър на здравеопазването и депутат ген. д-р Ефраим Снех. Така според правилата на Нобеловия комитет номинацията на БПЦ е допустима и ще бъде разглеждана Според правилата номинации могат да правят професори по право, членове на правителства и парламенти, бивши членове на Нобеловия комитет.

%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%b0%d1%80%d1%85Към номинацията на православната църква инициаторите са приложили и подписка от над 200 наследници на спасени от православната църква български евреи. Допълнително писма в подкрепа на тази номинация ще бъдат изпратени от американски конгресмен от щата Калифорния и професор по геноцида от голям университет в САЩ, съобщи пред в. “24 часа” Моше Алони. Патриах Кирил и Светият синод на православната църква, които единодушно застават срещу правителството за депортацията на българските евреи. За изпращането на номинацията е уведомен и българският премиер Бойко Борисов, обясниха от Министерския съвет. Още през февруари миналата година Алони обеща на Борисов да организира номинацията при последното посещение на българския премиер в Израел. По Нова година го е уведомил и за формалното подаване на документите. Технически оттук нататък до март Нобеловият комитет трябва да излезе с краткия списък на номинациите, след което да направи оценка на тяхната дейност. През октомври ще бъде обявен лауреатът, а на 10 декември в столицата на Норвегия Осло ще бъде тържественото връчване на най-престижните награди. “Аз съм роден в София и съм жив, както и моето семейство, заради героизма на Българската православна църква и другите смели български граждани, които ни спасиха от изпращане в нацистките лагери на смъртта през Втората световна война. През последните 50 години съм се посветил на засилване на приятелските отношения между България и Израел. И използвам всяка възможност, за да разгласявам историята за спасяването на българските евреи”, обясни адвокат Алони защо прави номинацията. “През Втората световна война българското правителство е съюзник на нацистка Германия. На 2 март 1943 г., след като в страната са приети антисемитски закони, тогавашният Министерски съвет обсъжда и план за депортацията на българските евреи в концлагерите на Германия. Узнавайки за този план, Българската православна църква повежда борба срещу антисемитското законодателство”, пише в мотивите за номинацията на БПЦ. Връх на усилията ѝ в спасяването на българските евреи е приемането на позиция на Светия синод от ноември 1943 г., с която настояват да не се депортират българските евреи.

Към номинацията на БПЦ за Нобеловата награда за мир е приложен и протокол от заседанието на синода на 1 ноември 1943 г., на което по предложение на Врачанския митрополит Паисий е приета позицията за защита на българските евреи. След нея е забранена депортацията им. Протоколът е заверен от настоящия Св. синод.

Дори да не бъде връчена наградата на църквата ни, то кампанията по номинацията ще разгласи доброто дело на българския народ, коментира премиерът Бойко Борисов. От синода не бе предоставен коментар.

източник:  https://www.24chasa.bg/novini/article/5998643
© www.24chasa.bg

Свързани публикации

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Ad

Архив

Календар

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930