Център за еврейско-българско сътрудничество

Български фармацевти създадоха препарат против на COVID-19

„Вирус Сейф” е създаден в лабораторията на  проф. Рахамин Шекерджийски и е защитен с патент

През ноември 2020 година екип от акад. Богдан Петрунов, проф. Добрин Свинаров и проф. Георги Момеков, ръководен от проф. маг.- фарм Рахамин Шекерджийски, единствен носител на почетното звание “Фармацевт на България”, изобрети нов препарат – Вирус Сейф. Той е определян като пробив в профилактиката и подпомагането на лечението на COVID-19. Препаратът е защитен и притежава официален патент от 5 януари. Той се изработва в частната лаборатория на проф. Шекерджийски.

Наричат професор Шекерджийски „башата на беналгина”, защото е изобретателят на този български лек против болка. През 80-те години той създава и първите български имуностимулатори. Продуктите, създадени от екипа му, са познати в целия свят. От пролетта на миналата година е фокусирал усилията си върху препарати, които могат да ни помогнат в битката срещу COVID- 19. И ето резултатът – вече гледаме с надежда и оптимизъм за изхода от пандемията. Нека по този повод открехнем завесата и направим по-близко запознанство с големия откривател.

Проф. Рахамин Шекерджийски е роден в Дупница през 1934 година. Към фармацията го насочва баща му, който споделя желанието си да отвори аптека. Завършва фармация във Висшия медицински институт в София през 1956 г. Връща се в Дупница, където 12 години работи във фармацевтичния завод. След това започва аспирантура. Целият му професионален път като преподавател и учен преминава във Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София (1969-2004). Основава и ръководи катедра по “Промишлена фармация” (1986-2002). Декан е на Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София и национален консултант по технология на лекарствените форми (1996-2000). Специализира в редица фармацевтични факултети и изследователски лаборатории: Гедеон Рихтер, Рьом фарма) в Будапеща, Братислава, Германия, Швеция и др.

Участва като ръководител в четири космически експерименти по програма Интеркосмос по проблема за изменение на вкусовите усещания при космически полети. Въвежда за първи път в България “Биофармацията” като наука и практика, включително теста за скорост на разтваряне (dissolution test).

Над 25-годишната изследователската научна дейност на проф. Шекерджийски е в екип с акад. Богдан Петрунов и проф. Пламен Ненков, с които създава перорални имуностимулатори, получени по биотехнологични методи – Респивакс, Уростим, Дентавакс, Натстим. Разработва близо 80 лекарствени продукта, като 30 от тях са успешно внедрени и добре познати в практиката. Това са: Беналгин, Паматон, Магнерич, Пиримитин, Фероаспартат и др.

Проф. Шекерджийски е създател и на първите препарати за олимпийците ни – Манивит и Риперол.

Въпреки, че работата е неговото хоби, както сам той признава, намира време и за обществена дейност. За изключителен принос в развитието на българското общество и вековната дружба между българи и евреи проф.Рахамим Шекерджийски е удостоен с наградата „Шофар” за 2013 година.

 

Източник: https://lekuva.net/, https://trud.bg/, https://bg.wikipedia.org/

Свързани публикации

Дигитална книга

Ad

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031