Център за еврейско-българско сътрудничество

ВЕСЕЛИН ЕШКЕНАЗИ

Веселин Пантелеев-Ешкенази е български цигулар със световна слава. Роден е на 3 март 1970 г. в София в семейство на музиканти. Баща му е първи кларинетист в Софийската филхармония, а майка му  – виолистка в оркестъра на Софийската опера и балет. Принос за избора му да се занимава с музика има и неговата баба Виолета, която е с еврейски произход. На 11- годишна възраст Веско става концертмайстор на Детско-юношеската филхармония на проф. Влади Симеонов. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“, а след това следва в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“. Там учи цигулка при проф. Петър Христосков и Ангелина Атанасова, за която по-късно се жени. Раждат му се двама сина – Артур и Виктор.

VE mladПрез 1992 г. се дипломира като соло изпълнител след завършване на двегодишен майсторски клас в лондонския Гилдхол Скул при проф. Ифра Нийман, която оказва голямо влияние върху музикалното му развитие.

Веско  Ешкенази е лауреат на международните конкуси „Виенявски“ в Полша, „Карл Флеш“ в Лондон и Конкурса за цигулари в Пекин. От 1989 година не участва в конкурси, , защото смята, че конкурсът гради престижна биография и е тренинг за преодоляване на стресови ситуации и за постигане на концентрация в начален етап на артистичната кариера, но не е нещо повече.

VE2През 1999 г. става  концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Този факт е достатъчен, за да замести информацията за награди, защото сам по себе си е лавров венец.

VE3През годините е бил солист на Софийската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Симфоничния оркесър на Монте Карло, Симфоничния оркестър на Мексико сити, Холандския филхармоничен оркестър, Пражкия симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър, Баховия камерен оркестър – Берлин и др.

ve5Участва на фестивалите „Мидем“ в Кан, Монпелие и „Атлантик“ – Франция, музикалните фестивали в Нант и Реймс, „Новогодишния музикален фестивал“ в София, „Варненско лято“, „Аполония“ и др.

Свирил е на една сцена с някои от най-големите имена в музиката като Алексис Вайсенберг, Монсерат Кабайе, Пласидо Доминго, Емил Чакъров,Карло-Мария Джулини, Бернард Хайтинк, и др.

Важна професионална стъпка, откриваща нови хоризонти за музиканта, е присъединяването му през 2005/2006 година към световно-известното холандстко трио “Озирис”, с което цигуларя осъществи около петдесет концерта в Америка и Европа.

ve6От 2000 година свири на цигулката „Гуарнери дел Джезу“, предоставена му от фондация на Дойче Банк, Амстердам. Самата цигулка е произведена през 1738 г. и е запазена и съхранявана  от анонимен дарител с оригиналният си корпус.

Веско Ешкенази има много участия в благотворителни инициативи. Клипът „Вечеряй Радо“ е заснет по случай инициативата за ранната превенция на рак на гърдата, болест, отнела живота на съпругата му през 2003 година. Втората му съпруга Станислава също е цигуларка.

През 2010 г. е обявен в България за „Музикант на годината“.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

„Танцуваме с Мириам“ – уъркшоп

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

SUPPORT US!

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2022
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930