Център за еврейско-българско сътрудничество

Водещи израелски медии популяризират автентична България

Представители на водещи медии в Израел се включиха в популяризирането на България като туристическа дестинация за израелските граждани. Групата журналисти, пристигнала с първия полет от възобновените чартъри, е направила обиколка из забележителни места в България, за да ги представи пред сънародниците си. В отговорната ролята на гид за бургаския край е влязъл почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов. Той е подготвил маршрута на опознавателната журналистическа обиколка с идеята да покаже места, които са привлекателни и същевременно различни от присъстващите в традиционните пътеводители. Село Медово е очаровало журналистите с демонстрациите на българското занаятчийство, а Музеят на меда там – с тайните на медарството. Ваденето на мед е атракция, която не се вижда често, а когато се дава възможност и за участие в процеса, медът е още по-вкусен. В Музея на меда най-впечатляващи са стъклените кошери, защото се вижда цялото чудотворство на пчелите. „Израелците не си тръгват от тук, без да са си купили мед. Те знаят, че нашият мед е най-хубавият в света – чист, ароматен, за пчелите има изобилие от цветове и билки, от които да събират прашец”, споделя Орлин Мандов.

Редом с екзотиката на старинния Несебър и уникалната му архитектура, израелските журналисти са опитали удоволствието да се насладят на уханния бриз в заведения на открито. Със сигурност храненето на открито е предимство в ситуацията на повишени противоепидемични мерки.

Природата на Еркеч с прекрасната панорама и кристален въздух е сред забележителностите, които особено са впечатлили екипите на израелските медии. Допаднали са им спокойствието и простотата на живота, докосването до автентичността на българския бит. Но те са останали очаровани и от друг тип романтика – приказната. Нея именно са открили при гостуването си в замъка „Влюбен във вятъра” край село Равадиново.

„Стремежът ни е да удължим сезона, защото имаме условия за това, както като хотелска база, така и като климат и акценти на неща, които другаде ги няма. Извън плажа и аквапарковете, разчитаме да привлечем повече туристи от Израел с предложения за други интересни изживявания”, уточнява Орлин Мандов.

Израелските медии вече правят анонси на материалите, които подготвят за  визитата си в България. След публикуване на репортажите можем да бъдем оптимисти за увеличаване на интереса към България.

Към момента полетите от Израел до Бургас са по пет на седмица. След 18 септември, когато е еврейската Нова година, се очакват повече гости от Израел по Черноморието. Заложени чартъри до Бургас има до 25 октомври.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930