Център за еврейско-българско сътрудничество

Време за четене: ”Парижкият архитект”

В дни като сегашните, когато на изпитание са поставени изконни човешки ценности, литературата се явява необходим и подходящ помощник. Книгите ни пренасят през времето и ни поставят в различни ситуации, чиито аналог откриваме в съвремието ни. Център „Алеф” препоръчва на своите приятели романа „Парижкият архитект” от Черлс Белфур.

„Парижкият архитект” ни пренася в окупиран Париж през Втората световна война. Време, което поставя на кантар страха за собствения живот и човечността, което предизвиква хората да правят своите човешки избори в нечовешките условия на най-тъмния период от историята на Европа. Това е книга за обратите на живота, възможностите, разбиранията, ценностите и най-важното – осъзнаването.

Историята на талантливия архитект Люсиен Бернар, разказана увлекателно, кара читателя да съпреживее неговите тревоги, колебания и съмнения, лутанията му, предизвикателствата, пред които е изправен като архитект и човек.

Обезверен от недостига, липсата на работа и възможност да докаже на света своя талант, Люсиен Бернар решава да приеме рискованото предложение на един от най-богатите предприемачи в Париж. Освен че му носи невероятно много пари и му дава възможност да реализира модернистичните си архитектурни виждания, тази оферта го превръща в мишена на Райха.  И то точно тогава, когато трябва да проектира тайно скривалище за един богаташ – място, което е толкова невидимо, че и най-упоритият офицер да не може да го открие. Люсиен отчаяно се нуждае от парите, а надхитрянето на германците, окупирали любимия му град, е предизвикателство, на което не може да устои. Но когато едно от неговите скривалища се проваля ужасно, а проблемът къде да скрият един евреин става ужасно личен, Люсиен вече не може да пренебрегва нещата, които са заложени на карта.

Майсторски поднесена и носеща напрежението на „Списъкът на Шиндлер”, историята на Люсиен Бернар  ни кара да се замислим в какво вярваме, на какво сме способни и дали сме готови да направим правилния избор в трудни моменти.

Свързани публикации

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Ad
Ad

Дигитална книга

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

SUPPORT US!

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юни 2021
П В С Ч П С Н
« май    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930