Център за еврейско-българско сътрудничество

Време за четене: препоръчано от „Алеф”

„Славея“ от Кристин Хана

Романът на Кристи Хана ни отвежда във Франция, където Втората световна война поставя на изпитания цялата нация. Всъщност, разказът е за историите на две сестри, но в тях се оглежда цялата действителност в Европа по това време – с целия ужас на войната, но и със силата на духа и любовта.

Сестрите Виан и Изабел имат тежко детство – бащата е смазан от участието си в Първата световна война, а майката рано си отива твърде рано от белия свят. Осиротели, те са из пратени  в дом за деца. Едната намира там най-добра приятелка и любовта на живота си, другата  е нещастна, защото не се чувства обичана. Тогава избухва войната… Едната сестра, вече омъжена, трябва да понесе раздялата със съпруга си, който заминава на фронта,  и същевременно да опази от разруха дома си и да защити малката си дъщеря. В малкото френско градче пристига и  сестра й.

От тук нататък животът на двете се преплита в ситуации и посоки които, описани с вдъхновението на майстора-писател, не позволяват да затвориш страниците на книгата. Едната сестра се бори за свободата, другата – за любовта.

Едната сестра получава кодово име „Славея”. И по-нататък… укриване на еврейски деца, откриване на човешкото у врага, борба с нищетата, възраждането на любовта… В любовта откриваме какви искаме да бъдем.
Във войната разбираме какви сме наистина.

Какво се случва с Виан и Изабел, как преживяното ги променя и как ще продължат пътя си? Оставяме да откриете сами, ако се доверите на препоръката на „Алеф” – време за четене с Кристин Хана и „Славея”.

Кристин  Хана е родена през 1960 година Калифорния. От малка обича да чете и мечтае да стане писател. По-късно решава да учи право. Преди завършването си, майка ѝ, която е в последната фаза на заболяването си от рак, я пита защо не преследва мечтата си да стане писател. Кристин опитва да пише романси заедно с нея, за да я зарадва, но резултатът не е нещо повече от клиширана историческа романтика. След смъртта ѝ Кристин опакова и прибира написаните страници в кутия в гардероба.

След дипломирането си работи като адвокат в областта на антитръстовото законодателство. По време на бременността си, когато се налага да лежи, изчита всичко налично и в един момент се обръща към  старите си ръкописи. Решава да опита отново и да ги преработи. След раждането на сина й тя вече е обсебена от писането и е готова с първия ръкопис. Той е отхвърлен от издателите, но втория е приет и така се започва:

препоръчано„Златната долина“ е издаден през 1991 г., става бестселър и е удостоен с наградите „Маги“ и „РИТА”. Успехът на книгата я мотивира да продължи да пише и през 1993 г. тя зарязва правото и се посвещава на писането.

Носителка е на много номинации и награди на Асоциацията на писателите на романси на Америка и на списание „Romantic Times“. През 1995 г. получава годишната награда за иновативен исторически романс, а през 2004 г. и през 2012 г. – за съвременен роман. Член е на Асоциацията на писателите на романси на Америка и на „Novelists, Inc“.

Българският читател познава Кристин Хана от книгите Златната долина, Съдбовен път, Отново у дома, Палитра от чувства, Рубинени залези, Далечни брегове, Всичко, което правим за любовта, Магическият час, Между сестри, Алеята на светулките и, разбира се, Славея.

Снимка: https://iw.ilovevaquero.com/

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Ad
Ad

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

SUPPORT US!

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

декември 2022
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031