Център за еврейско-българско сътрудничество

Център „Алеф“почете жертвите от терористичния акт на летище Бургас

За поредна година Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ изрази почитта си към паметта на загиналите при терористичния акт на летище Бургас на 18 юли 2012 година.  Центърът отново се включи във възпоменателната церемония в памет на израелците  Маор Харуш, Елиор Приес, Ицик Коленги, Амир Менаше и Кошава Шрики и българинът Мустафа Кьосов.

Представители на „Алеф“ положиха венец на паметника на жертвите в атентата и изразиха съпричастието си към болката за нелепо отнетите невинни човешки животи.  

Освен роднини на загиналите, на церемонията присъстваха председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Парламента Цветан Цветанов, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, заместник кмета на Община Бургас Красимир Стойчев, посланикът на Държавата Израел у нас Ирит Лилиан и други членове на дипломатическия корпус в България, ръководителят на представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев, депутати, представители на еврейски организации в България, общественици и журналисти.

Церемонията бе водена от консулът на Израел в София Ашер Хофман.  Специална молитва за жертвите произнесе Равин Йосеф Саламон. Шест запалени свещи отправиха светлина към душите на  жертвите. 

„Най-блестящите умове, свободното глобално общество все още не са открили лек срещу омразата и радикализма, който се разпространява твърде бързо в свят на все по-голяма свързаност.  Но нямаме друг избор, освен да се съпротивляваме срещу това, да бъдем единни в борбата срещу тероризма, да осигурим по-добра международна координация и сътрудничество, по-добър поток на информация, по-добри практики. Израел и България дават ежедневен пример за такъв обмен, който насърчава сигурността и стабилността”, заяви посланик Лилиан. „Неписаният завет, който трябва да изпълним, е да продължим борбата си за по-добър свят, като запазим вечния си стремеж към мира”, призова тя.

„Не бива да показваме по никакъв начин милост пред лицето на тероризма, защото няма да я получим.“  Това заяви в заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който прочете и обръщение от името на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. В него се казва: „Погубените от ръката на терора са с нас във всеки от дните ни. Нещо повече, паметта за тях ни оставя задължението да пазим мира, да ценим човешкия живот и да не допускаме конфликти. В България не забравяме това, както и примера на предците си, спасили преди 75 години от лагерите на смъртта над 50 000 свои сънародници от еврейски произход.”

Възпоменателно слово произнесе и заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.

От името на семействата на жертвите говори Коби Приес. „Шест  години след терористичния акт ние, семействата на загиналите, продължаваме да очакваме да се извърши справедливост спрямо Хисбулла – организацията, която носи пряка отговорност за това престъпление. Ние отправяме молба към българското правителство и съдебна система да приложат закона в цялата му строгост спрямо терористичната организация. Борбата с тероризма е глобален проблем, обединяващ усилията на всички държави, поддържащи мира. Не бива да отстъпваме пред тероризма. Шест години са достатъчно време за всички ни да осъзнаем случилото се, но за жертвите времето е спряло безвъзвратно. Ние сме заедно с тях и всеки ден избираме живота, знаейки, че със смъртта те са оставили неписан завет – да продължим да живеем и да се борим за съществуването си, да продължим да строим единствения си дом – държавата Израел и да се гордеем с нея.”

Г-н Приес благодари за организираната възпоменателна церемония, която нарече „пряк израз на дългогодишните усилия на българските власти за опазване паметта на жертвите в атентата“.

Участниците в церемонията почетоха загиналите с полагане на венци и цветя.

 

 

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031