Център за еврейско-българско сътрудничество

Вълнуващи преживявания за лауреатите на Осмия литературен младежки конкурс на „Алеф”

За номинираните участници в конкурса  „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” церемонията по награждаването бе вълнуващо преживяване, изпълнено с много емоции, нови познания и впечатления. Тридесет младежи от България, Израел, Полша, Словения и Германия, чиито разкази бяха отличени от журито, посетиха Бургас по покана на организаторите от Център „Алеф”. За тях церемонията по награждаването, придружена с множество съпътстващи събития,  продължи два дни.

Ден след награждаването, на 25 юни 2021 г., младежите посетиха паметната плоча, отбелязваща отпътуването на спасени от Холокоста български и румънски евреи към обетованата  земя. Заедно с посланика на Израел Н. Пр. Йорам Елрон те положиха цветя пред плочата и отдадоха почит на спасените и техните спасители. Паметта за доброто у хората, последвало страшните години на войната, и желанието то да се пренесе през поколенията е провокирало изграждането на тази плоча, отбеляза посланик Елрон.

Н. Пр. Йорам Елрон /в средата/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Плочата се намира  на входа на Морска гара – Бургас, до единствената съхранена автентична сграда от изграждането на бургаското пристанище преди 120 години – кулата на фаропазача. Историята на нейното изграждане разказа на младежите Алберта Алкалай, председател на Център „Алеф”. Инициативата за поставянето й е на израелските граждани Зеавит Блуменфелд  и д-р Натан Барух – наследници на румънски евреи. Техните предци са преминали през България и са били задържани в британските военни лагери в Кипър, където до 1949 г. са пребивавали около 53 000 техни сънародници – нелегални емигранти от цяла Европа. От емоционалните разкази на родителите си знаят за малкия български пристанищен град и за сърдечните му жители, които са срещнали по дългия път към обетованата земя.

По-късно в същия ден младежите имаха истинско морско преживяване – посетиха единствения обитаем български черноморски остров –  Света Анастасия. Запознаха се с легендарна история на острова, посетиха манастирския комплекс и музея, радваха се на причудливите скали и лазурното море и като истински островитяни опитаха от вкусните морски деликатеси.

На път към острова

Следобедът бе посветен на нави познания. Бъдещите писатели посетиха Центъра за съвременно изкуство и библиотека, където бяха съсредоточени част от инициативите, съпътстващи пребиваването им в Бургас. Там е подредена изложбата „Израелски открития, променили света”. 51 пана запознават зрителите с  удивителните постижения на израелската наука и въздействието им върху човечеството, представят учените, които стоят зад тези иновации.

В библиотеката младежите се срещнаха и разговаряха и с писателя Георги Бърдаров, член на журито на конкурса. Той представи книгата си „Absolvo te”, в която се преплитат две истории, свързани с Холокоста и чиято основна тема е прошката. Писателят сподели своя вътрешен подтик да напише този роман и отговори на въпроси за начина, по която разказът в едно литературно произведение може да стане жив и плътен.

Георги Бърдаров представи книгата си „Absolvo te”

Темата за ужасите на войната и Холокоста бе продължена и в представянето на словашкия документален филм „Семейството на Ники” на режисьорите Матей Минач и Патрик Паш – впечатляващата и малко позната история за британеца сър Николас Уинтън, който организира спасяването на 669 чешки и словашки деца непосредствено преди избухването на Втората световна война.

Изпълнени с много впечатления и вълнения, дните в Бургас ще оставят трайни спомени сред младите литературни дарования – участници в осмото издание на международния младежки конкурс на „Алеф”.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Ad
Ad

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

SUPPORT US!

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

декември 2022
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031