Център за еврейско-българско сътрудничество

В Бургас се легитимират плакати на Хитлер и нацистки символи

Прокуратурата отказа досъдебно производство срещу извършителите

Бургаската районна прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу извършителите,  разлепили портретни плакати на фюрера на Третия Райх Адолф Хитлер и нацистки символи. Така местната институция  дава „зелена светлина” за бъдещи подобни прояви и негласно поощрява разпространителите на крайно опасната нацистка идеология.

Плакатите бяха разлепени в чест на рождения ден на Хитлер –  21 април 2019 година, точно пред входа на Съдебната палата, в сърцето на град Бургас. Те бяха забелязани от хиляди минувачи и деца, тъй като зоната е пешеходна и популярна за разходки на гражданите на Бургас. След подаден сигнал към МВР, полицията е установила извършителите на деянието, които са трима мъже на възраст между 17 и 44 години, придружавани от 17 годишно момиче. Цялата преписка от дознанието и предварителната проверка е била изпратена в Районна прокуратура Бургас с мнение за образуване на досъдебно производство срещу лицата.

От районната прокуратура официално заявиха, че е издадено постановление с отказ за образуване на досъдебно производство на 4 юни 2019 и разлепването на плакатите с нацистка пропаганда е квалифицирано като „дребно хулиганство”. Районна прокуратура отказа да предостави каквато и да било допълнителна информация за мотивите на това постановление, както и името  на прокурора, който го е издал. Информационното затъмнение по един изключително сериозен проблем от надделяващ обществен интерес е повече от недопустимо и изглежда подозрително.

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, както и много граждани и организации, изразява своето голямо безпокойство и тревога от неадекватната реакция на Районна прокуратура  Бургас по отношение  разпространяването на нацистки агитационни материали на обществени места. През годините  в Бургас има черна серия от подобни инциденти, като изрисуването на нацистки символи върху еврейската Синагога и нейното последващо подпалване. На много места в града и публични зони могат да бъдат забелязани изрисувани нацистки символи, като до момента извършителите са неизвестни и не са били подведени под съдебна отговорност.

На фона на всичко това сегашния  отказ установените лица, разпространяващи нацистка символика и пропаганда от месец април 2019 г., да бъдат обвинени от прокуратурата превръща българската съдебна система в скрит съучастник  на наонацистката пропаганда. Нежеланието на прокуратурата официално да обоснове тези свои действия поражда много тежки и болезнени въпроси.

Изявлението на заместник-министъра на вътрешните работи  и национален координатор по въпросите на антисемитизма Георг Георгиев, с което той изразява увереност, че никой не може безнаказано да вандализира и мърси с послания на омраза,  изглежда твърде прибързано.

„Във връзка с подаден до мен сигнал за изобразяване на хитлеристки и антисемитски знаци и послания върху фасадите на публични сгради в гр. Бургас, днес съм щастлив да информирам, че структурите на МВР и местните власти реагираха блестящо – бързо и професионално.
Извършителите вече са установени и е подаден сигнал в прокуратурата.
Надявам се това да е ясен сигнал за всеки, който си въобрази, че може безнаказано да вандализира и мърси с послания на омраза.
Ще бъде установен и неминуемо наказан”, заявява Георг Георгиев

Център Алеф се обръща с призив до всички предствители на трите власти в България,  до Инспектората на Върховна касационна прокуратура и до  комисията по  „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с Инспектората към ВСС“  към Прокурорската колегия на ВСС за обследване и преразглеждане на постановлението на Бургаска районна прокуратура, с което на практика се легитимира публичното разпространяване на нацистка пропаганда на обществени места и се приравнява с действия като счупване на прозорец или псувня и заплащане на глоба от 10 до 200 лв. Ние считаме, че разлепването на плакати на Хитлер с нацистки символи по случай неговия рожден ден пред Съдебната палата в Бургас не е обикновено дребно хулиганство, а демонстративен акт, подбуждащ към расова, етническа непоносимост, както и престъпления срещу човечеството. Подобни действия са съставомерни и представляват престъпления, както по силата на Наказателния кодекс на Република България, така и на приетите от страната ни европейски законодателни директиви.

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юни 2020
П В С Ч П С Н
« май    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930