Център за еврейско-българско сътрудничество

В България се премахват всички докладвани изказвания с реч на омразата онлайн

В България всички изказвания онлайн, в които се съдържа реч на омразата и за които е съобщено, се премахват. Това показват данни, разпространени днес от Европейската комисия, предаде БТА. В сравнение с предпоследните данни от края на 2017 г. се отчита ръст от десетина процента на премахваните незаконни съобщения и изказвания в българското виртуално пространство.

Комисията отбелязва, че данните не покриват всички незаконни изказвания в интернет, а само онези, срещу които доставчиците на електронни услуги „Фейсбук“, „Туитър“, „Инстаграм“ и „Гугъл+“ са получили сигнал.

В ЕС освен България само Кипър и Гърция досега са успели изцяло да премахват съобщения по получени заявки срещу реч на омразата. Чувствителен ръст се наблюдава на премахнатите съобщения в Хърватия, Холандия, Румъния и Швеция.

Най-често в ЕС сигнали за реч на омразата онлайн се получават от ползватели на „Фейсбук“, като в тази мрежа се отчита най-голям дял на сигнали от обикновени потребители. За сравнение, в „Инстаграм“ едва един от четири сигнала е получен от потребители, а не от проверяващи съдържанието.

Думи на омраза най-често се използват срещу различните хора и малцинствата, показва статистиката. Общо 17 на сто е делът на ксенофобските изказвания (и срещу мигранти), 15.6 на сто са изказванията, свързани със сексуална ориентация, 13 на сто – срещу мюсюлманите, 12.2 на сто – срещу циганите, 10.1 на сто – срещу евреите, по 5-6 на сто си поделят изказванията срещу етническия, верския, националния произход, расата, африканския произход, а 3.7 на сто – срещу половата принадлежност.

Еврокомисията днес уточни, че вече 89 на сто от съдържанието онлайн, за което е подаден сигнал, бива премахвано до 24 часа. В ЕС се възприема като престъпление откритото подбуждане към насилие или омраза, насочено срещу група хора или член на група, определена по отношение на раса, цвят на кожата, вяра, произход, национална или етническа принадлежност.

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930