Център за еврейско-българско сътрудничество

Оцелели от Холокоста си припомнят какво е страх

Оцелелите от Холокоста в Израел отбелязаха тази година Деня на независимостта в ситуация, доста сходна с тази от времето на Втората световна война – в самота и страх от неизвестността. Някои от тях споделят, че днешната принудителна изолация заради коронавируса и усещането за опасност събуждат лоши спомени, свързани с изпитаното от тях по време на войната. Други настръхват при всяко сравнение с трагедията по време на Втората световна война, когато нацистите систематично избиват 6 милиона евреи.

„Едното няма нищо общо с другото. Това не може никога да се сравнява с петте години, които преживях по времето на Холокоста“,  казва 92-годишният Дов Ландау, оцелял от Аушвиц  и още няколко лагера на смъртта, но изгубил цялото си семейство. „Това е временна болест, която ще отмине“, отбеляза той.

„Коронавирусът не ни пречи да помним“, каза 92-годишният Зохар Арнон, изгубил своите родители и двете си сестри в Холокоста. „Всички, които доживяхме дотук след 1945 г., носим своя багаж. Всеки има своите причини да не може да спи спокойно нощем.“

За Авива Блум-Вахс, на 87 години, оцеляла при нацисткото нашествие в родната й Варшава, най-тежкият момент при сегашната пандемия е бил изолирането й от нейните деца, внуци и правнуци. Тя обаче добави, че не може да се прави сравнение с травмиращите й военновременни преживявания.“Ние бяхме затворени в гетото. Нямахме храна, нямахме телефон. Бяхме в ужас от това, което става навън, разказа тя спомени от своя дом в Ерусалим. А сега няма от какво да се страхуваме. Просто трябва да си стоим вкъщи. Това е съвсем различно.“

По традиция оцелелите присъстват на различни възпоменателни церемонии, споделят спомените си с младежи и участват в мемориални походи към бивши концлагери в Европа. Този път обаче, в разгара на кризата заради COVID-19,  в Деня на паметта оцелелите в огромното си мнозинство си остават у дома или в старческите домове.

Главната церемония, която обикновено събира хиляди хора в националния мемориал за холокоста „Яд Вашем“ наред с главните израелски лидери, е записана предварително без публика. Тъй като и намиращият се в съседство музей е затворен заради ограниченията за публични събирания, всички възпоменателни мероприятия бяха  прехвърлени онлайн.

В Израел са останали около 180 000 оцелели от Холокоста, плюс още толкова на други места в света. Първият починал от коронавируса в Израел бе мъж, спасил се от нацистите през Втората световна война. Почти половината от 14-те починали обитатели на старчески дом в южния град Беер Шева, пострадал особено тежко от COVID -19, са оцелели от Холокоста, уточнява  БТА.

Източник:БТА, https://www.dnevnik.bg/

Снимка: Associated Press

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031