Център за еврейско-българско сътрудничество

В Йерусалим 92-годишна гръцка спасителка от Втората световна война се среща с евреите, които е спасила

„Сега мога да умра тихо“, казва Мелпомени Дина, когато се събира с десетките потомци на семейство Мордехай

Това може би е последната такава среща по рода си

Реакцията на гръцката спасителка от Втората световна война Мелпомени Дина, когато се събира отново с оцелелите от Холокоста Йоси Мор и сестра му Сара Янай, на които е помогна да избягат през 1943 г., Те се намират в Мемориалния музей на Яд Вашем в Йерусалим на 3 ноември 2019.

Един по един, 40-те потомци на група израелски братя и сестри се наведоха, за да прегърнат възрастната гъркиня, на която дължат съществуването си, докато тя седеше в инвалидната си количка и изтриваше сълзи, спускащи се по набръчканото й лице.

Стиснала ръцете на онези, които е скрила, хранела и закриляла като тийнейджър преди повече от 75 години, 92-годишната Мелпомени Дина каза, че сега „може да умре тихо“.

На емоционалната среща в неделя в Йерусалим Дина се среща за първи път с потомството на семейство Мордехай, на което е помогнала и е спасила по време на Холокоста. Подобни ритуали в Националният мемориал на катастрофата и героизма Яд Вашем в Израел намаляват поради напредналата възраст на спасителите и оцелелите и може да не се случат отново.

„Това е било голям риск, който те са поели сами, за да спасят цялото семейство, знаейки, че това излага на опасност тях и всички около тях“, казва Сара Янай, днес 86-годишна, най-възрастната от петте братя и сестри, подредени до Дина. „Вижте всички тези хора около нас. Вече сме едно голямо и щастливо семейство и всичко е благодарение на това, че ни спасиха. „

Около шест милиона европейски евреи са били убити от германските нацисти и техните сътрудници по време на Втората световна война. Повече от 27 000 души, включително 355 от Гърция, са били признати за „Праведници  на народите на света“ – най-голямата почит на Израел пред онези неевреи, които са рискували живота си, за да спасят евреите по време на Холокоста.

Най-известните случаи са за Оскар Шиндлер, чиито усилия за спасяването на повече от 1000 евреи са документирани във филма на Стивън Спилбърг от 1993 г. „Списъкът на Шиндлер“ и Раул Валенберг, шведски дипломат, за който се знае, че е спасил поне 20 000 евреи, преди мистериозно да изчезне.

Имената на тези достойни хора, които са отказали да бъдат безразлични към геноцида, са гравирани на алеята пред Мемориала в Йеросалим. Смята се, че само няколкостотин са все още живи.

„Това вероятно ще бъде последното ни събиране, поради възрастта и крехкостта“, каза Станли Стал, изпълнителен вицепрезидент на Еврейската фондация за праведните, която спонсорира събитието и която осигурява по 1 милион долара годишно стипендии за онези, които са признати за праведници.

Гръцката спасителка Мелпомени Дина позира за групова снимка с Йоси Мор и сестра му Сара Янай и техните потомци.

Тя каза, че организацията й провежда подобни събития всяка година от 1992 г. насам, но тази вероятно е била последната по рода си и затова е особено емоционална. Подобни събирания, спонсорирани от Яд Вашем, на отдавна изгубени братя и сестри или други роднини, също са към своя край.

„Или оцелелият, или праведникът са починали, а в някои случаи или оцелелият, или праведният не е в състояние да пътува“, каза още тя.

„Виждаш оцелелите, техните деца, техните внуци, виждаш бъдещето. За мен е много, много специално. По някакъв начин една врата се затваря, а друга се отваря. Вратата се затваря все така бавно при събранията.”

Семейство Мордехай  е живяло във Верия, Гърция, близо до Солун, където почти цялата еврейска общност е била унищожена в рамките на няколко месеца, при една от най-бруталните екзекуции от нацистите.

Когато нацистите започнали да събират евреите за депортиране в началото на 1943 г., нееврейските приятели на семейството им предоставили фалшиви лични карти и ги скрили на тавана на старата изоставена турска джамия. Те са прекарали там почти година, чувайки писъците на другите евреи навън. Но в крайна сметка се е наложило да си тръгнат оттам, тъй като здравето им се е влошавало в тясното таванско помещение.

Точно тогава Дина и двете ѝ по-големи сестри отвеждат семейството от седем души в собствения си едностаен дом в покрайнините на града, споделяйки с тях оскъдните си хранителни дажби. Едно от децата, 6-годишно момче на име Шмуел, се разболява тежко и се е наложило да бъде откарано в болница, въпреки риска от разкриване на неговата самоличност. Той умира там. Малко след това семейството е информирано, а сестрите на Дина и техните роднини им помагат да избягат в различни посоки.

Янай, най-старият, се отправил към гората; друг отишъл в планината; майката тръгнала пеша с двете си най-малки оцелели деца, в търсене на друго скривалище. Дина и нейните осиротели и обеднели сестри им дали дрехи преди заминаването. Семейството се събра отново след освобождението и се отправя към Израел, където децата създават свои семейства.

Йоси Мор, днес 77-годишен, е бил невръстно дете, когато семейството му е било прието от Дина, но той разказва как си спомня някои неща. Например, за добрината, която среща от хората, дали им убежище за близо две години.

„Храниха ни, даваха ни лекарства, защита, всичко, перяха ни дрехите дори“, каза той.  Посочвайки Дина, той възкликна: „Тя много ме обичаше.“

Мор и Янай са се запознали с Дина в Гърция преди години. Но по-младото поколение от тяхното семейство, включващо деца, които все още ходят на училище, както и войници в униформа, никога не са се срещали с нея преди церемонията в неделя. Двамата войници гордо бутаха инвалидните колички на Дина и Янай по време на церемонията.

Специална комисия, председателствана от пенсиониран Върховен съд, отговаря за проверката на всеки случай на удостояване със звание „Праведници на народите на света“, преди да присъди титлата. След продължителен процес обикновено се признават между 400 и 500 на година. „Процесът ще продължи и още нови истории ще излизат на бял свят, дори и за тези, наградени посмъртно”, заяви Джоел Зисенуайс, директор на отдела в Яд Вашем.

„Това, което виждаме тук, се движи – в такъв смисъл, че ние имаме доказателства за продължаваща връзка на спасителите с оцелелите и потомците им. Това е продължаваща форма на отдаване на почит “, каза той.

Източник: https://www.timesofisrael.com/

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юни 2020
П В С Ч П С Н
« май    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930