Център за еврейско-българско сътрудничество

В навечерието на 6 май: Българската армия и спасяването на българските евреи 1941 – 1944

Участието на българската армия в спасяването на евреите представя чрез факти и документи проф. д.н. Димитър Илиев Недялков в книгата си  „Българската армия и спасяването на българските евреи 1941 -1944″. Тя е опит за цялостен анализ на драматичните събития от Втората световна война, краен и единствен по мащабите си резултат от които е спасяването на десетки хиляди български и чужди граждани от еврейски произход.

В навечерието на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия се връщаме в годините назад, за да направим още един „прочит” на историята за спасяването на българските евреи.  Уникалността на този високохуманен акт се допълва от потвърдения от архивните документи факт – основният „инструмент“ за спасяването им е доблестната Българска армия и придадените й трудови формирования.

Спасяването на българските евреи е продукт на нагласата на българското общество – администрация, политици, църква, но инструментът всъщност е българската войска, разкрива проф. Недялков чрез проучените документи. По закона от 1940-та година трудови войски са спомагателен род войска. Според авторът точно в тях са били зачислявани евреите, за да бъдат запазени – като сила, необходима на България по онова време.  Прибирането им в трудовите войски е дало аргумент на царя и на българските политици от правителствата тогава да кажат, че българските евреи са необходими и не бива да подлежат на репресия. Управляващите офицери и подофицери в голямата си част също са били евреи.

Архивите пазят документи, които доказват, че чрез българската войска са спасявани и много евреи от Беломорието и от други части на Балканският полуостров. Полк. Мунджиев,  например, умишлено изпраща 55 еврейчета от Беломорието във вътрешността на България и ги пуска в безсрочен отпуск, издавайки им съответните документи, с които те могат да се легитимират, за да ги спаси. След години тези хора  спасяват него от народния съд – идват от Израел, за да свидетелстват и да дадат показания за неговото оневиняване.

Авторът на „Българската армия и спасяването на българските евреи 1941 -1944″ – проф. д.н. Димитър Илиев Недялков, е полковник от запаса, летец-пилот 1-ви клас с над  2000 летателни часа, професор в катедра „ВВС и ПВО“ на Военната академия, където последователно заема и длъжностите началник на катедра и заместник-декан по научната дейност. Преминава подготовка в 11 международни учения и 7 квалификационни курса в системата на НАТО, сред които и стратегически курс в Европейския център за изследване на сигурността „Джордж Маршал“ – Германия. Творческата му биография включва 238 публикации, сред които 29 монографии и учебници. Повечето от тях са преведени на други езици. Сред тях са „Зараждане на въздушната мощ“, „Северен патрул“, „История на българската военна авиация“, „Белите орли“, „Малката война за Кипър“ и др.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

„Танцуваме с Мириам“ – уъркшоп

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

SUPPORT US!

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2022
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930