Център за еврейско-българско сътрудничество

В очакване на Ханука

Евреите по целия свят се готвят за Ханука – празникът на светлината. Тази година осемдневното празнуване ще започне след залез слънце на 22 декември, неделя и ще продължи до 30 декември.

Запалвайки стотици свещи в дните на Ханука, евреите спомнят древните събития, повлияли върху историята на еврейския народ. Семействата  се събират на празничната трапеза, поздравяват се взаимно и възхваляват Господ с молитви и песнопения.

Корените на Ханука са във времето, когато Йерусалим и цялата древна Юдея се намирали под елинска власт. На евреите било забранено да живеят по законите на Тората. Службата в храма била забранена, а светлината от менората (ритуалния седемсвещник) – угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се вдигнали на въстание. Малкото на брой въстаници успели да победят многобройната войска. Когато влезли в осквернения храм, те трябвало да запалят отново светлината, но намерили само една малка стомничка с осветен зехтин, който можел да гори само един ден. Тогава станало чудото – светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, за да бъде приготвено ново осветено масло.

Това всъщност е чудото, за което евреите разказват и благодарят на Бога и днес. То поставя началото на традицията – през всичките осем дни на Ханука да се запалват свещи и да се поставят в специален ритуален  свещник – ханукия.  Пали се една основна свещ, наречена шамаша и свещи, съответстващи на поредния ден от празника, като се започва в посока от ляво на дясно. Ханукията се поставя на прозореца, за да бъде чудото споделено с другите хора. Смята се, че дори най-бедният евреин е длъжен да намери пари за свещи, защото само тяхната светлина ще помогне да разсее злото.

За Център „Алеф” дните на Ханука са повод за припомняне на традицията и приобщаване към нейната символика. Приел за кауза съхранението на древните обичаи и техните послания, преди шест години „Алеф” инициира тяхното оживяване в бившата бургаска синагога, като организира религиозна церемония в дните на Ханука. Хазанът на  Централната софийска синагога Шломо Голденберг прочете празничните молитви, а основната свещ в ханукията бе запалени от кмета на Бургас .

Именно дните на Ханука „Алеф” избра и за да даде начало на нова инициатива, насочена към младите хора в Бургас – поредица от образователни срещи, чрез които те да се запознаят с историята, религията и бита на древния еврейски народ. Тези срещи също се утвърдиха като  традиция в Бургас.

Източник: https://religions.unian.net/

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930