Център за еврейско-българско сътрудничество

Габи Ашкенази официално оглави Министерството на външните работи на Израел

Потомъкът на български евреин влиза в политиката, за да „излекува раните на израелското общество“

Габи Ашкенази, бивш началник на израелската армия и депутат в Кнесета положи традиционната клетва и официално оглави външното министерство на Израел. След като носи военната униформа в продължение на 37 години, той влезе в политиката и дипломацията и  се присъедини към правителството на националното единство.

„Израел е една от малкото страни в света, където „маршалският жезъл “ наистина лежи в раницата на всеки обикновен войник. Биографията на Габи Ашкенази в известен смисъл е типична история на израелския успех: момче, което мечтае за военна кариера, благодарение на таланта, способностите и силния си характер, става началник на Генералния щаб, а след това – успешен политик, пише  https://detaly.co.il/

Генерал-лейтенант Габи Ашкенази, който е баща на две деца и живее в Кфар Саба, Централен Израел, обяви миналата година, че влиза в политиката, за да „излекува раните на израелското общество“.

В България интересът към неговата кариера не е случаен – както „Алеф” вече писа, той е син на български евреин от Пловдив, оцелял по време на Холокоста. Неговата семейна биография е в основата на филма „Следващото поколение”, представен у нас миналата година, където Габи Ашкенази е главен герой.

 

По повод клетвата, която Ашкенази положи като министър на външните работи на Израел, посланикът на Израел в България Йорам Елрон отбелязва, цитиран от БГНЕС: „Преди влизането му в политиката преди две години, той служи на израелската армия, отдава цялата си енергия на отбраната на Израел и достига най-високия военен пост – началник на Генералния щаб. Неговият успешен път, отдаден на благородна кауза би бил невъзможен, ако животът на баща му не бе спасен от българския народ през най-кошмарната част от човешката история – Втората световна война. Да, бащата на Габи Ашкенази е български гражданин, оцелял от Холокоста и имигрирал в Израел, след създаване на държавата, заедно с още почти 50 000 български евреи – всички те спасени от лагерите на смъртта благодарение на куража на много български водачи от онова време, но преди всичко благодарение на уникалния български дух, изправил се смело и успял да спре опитите български евреи да бъдат изпратени на смърт.“

Център „Алеф” се присъединява към поздравленията за поредната стъпка в кариерата с пожелание за здраве и успешна работа в трудното и деликатно поприще на междудържавните отношения.

Източник: https://detaly.co.il/, https://www.dnevnik.bg/

Снимки: https://www.imdb.com/, https://lupa.bg/

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юни 2020
П В С Ч П С Н
« май    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930