Център за еврейско-българско сътрудничество

Генералният консул на Турция разгледа изложбата „Отвъд дълга”

Сред дипломатите във фоторазказа, спасили евреи от гибел по време на Холокоста, е и представител на Турция

Генералният консул на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе прояви интерес интерес към изложбата „Отвъд дълга”, експонирана в КЦ „Морско казино”. Тя е фоторазказ за 28 дипломати от 21 страни, спасили стотици евреи от Холокоста и обявени от „Яд Вашем“ за „Праведници на света“.

Изложбата е създадена в началото на 2018 година, представена е в повече от 70 държави и е преведена на над 20 езика. В България изложбата е подготвена за показване от  посолството на Израел у нас и Държавния културен институт към министъра на външните работи. Бургас е единственият български град след столицата, където тя е експонирана, благодарение на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

Председателят на Центъра  Алберта Алкалай съпроводи консул Иньонтепе при разглеждане на изложбата и го запозна с нейното създаване, както и с книгата „75 години-незабравените лица на спасението“, в която са включени четирима спасители на бургаски евреи. Голямо внимание дипломатът обърна на сънародника си Селахатин Юлкюмен,  генерален консул на Турция на остров Родос, признат за „праведник на света” през 1989 година и също включен в изложбата.

Ето защо:

През 30-те години Турция оттегля гражданството на много турски евреи, живеещи в чужбина, а през 1938 влиза в сила заповед, която забранява преследвани евреи да могат да влизат в Турция. Когато през октомври 1942 година Нацистка германия инструктира неутралните страни да репатрират своите евреи, Турция анулира гражданството на още турски евреи и инструктира своите делегати да предотвратяват завръщането на евреите в страната. Много малък брой евреи са могли да се върнат в Турция с помощта на турски дипломати. Приблизително 2500 евреи от турски произход, живеещи в различни европейски градове, са станали жертви на Холокоста.

По онова време Селахатин Юлкюмен е генерален турски консул на остров Родос. Когато в края на юли 1944 германците започват да събират 1700-те евреи  на острова, Юлкюмен успява да спаси приблизително 40 от тях от депортация в Аушвиц. Всъщност, само 13 от тях са били турски граждани. Някои са били свързани с Турция чрез бракове или са били загубили гражданството  поради турската политика.  Имало и такива, които изобщо не били свързани с Турция. Въпреки това Юлкюмен е излъгал, че всички са турски граждани и за това са под негова закрила. Той дори успял да осигури свободата на италианския евреин Алберт Франко, който вече е бил подготвен за Аушвиц, под предлог,  че жена му била туркиня.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031