Център за еврейско-българско сътрудничество

Главният изпълнителен директор на Pfizer споделя трагичната история на семейството си по време на Холокоста

Родителите на Бурла са сред 2000-те оцелели от общо почти 50 000 унищожени от Холокоста в Солун

На онлайн конференция, организирана от Международното наследство на сефарадите по повод Международния ден за възпоменание на Холокоста, изпълнителният директор на Pfizer д-р Алберт Бурла сподели историята на своето гръцко сефарадско семейство и разказа за трагедията и оцеляването им по време на Холокоста.

„Това е история, която оказа голямо влияние върху живота ми и възгледите ми за света. История, която за първи път днес споделям публично“, каза Бурла по време на виртуалното събитие. „Много оцелели от Холокоста никога не са говорили с децата си за ужаса, който са преживели“, добави той.

Семейството на баща му, както и много други семейства в Солун са били изгонени от домовете им и отведени в едно от еврейските гета. Там те са споделяли една къща с няколко други еврейски семейства. Имали са право да се разхождат в гетото и извън него, стига да носят жълти звезди.

Един ден през март 1943 г. гетото е окупирано от нацистите и  изходът му е блокиран. Дядо му Абрахам Бурла, баба му Рейчъл, дъщеря им Грациела и най-малкия им син Дейвид са отведени в лагер и оттам изпратени за Аушвиц.

Баща му и чичо му се спасяват, но никога повече не виждат близките си. Те успяват да избягат в Атина, където получават фалшиви документи с християнски имена, благодарение на местната полиция, която е помагала на евреите да избягат от нацистите.

„Когато германците си заминават, баща ми и чичо ми се връщат в Солун. Там установяват, че цялото им имущество и вещи са откраднати или продадени. Започват всичко от нулата, ставайки партньори в успешен бизнес с алкохол, който ръководят заедно, докато и двамата се пенсионират“, разказва Бурла.

По думите му неговата майка е била доста известна и това я е принуждавало да се крие у дома почти през цялото време, страхувайки се да не бъде разпозната и предадена на германците. По време на едно от редките й излизания обаче била заловена и отведена в местен затвор.

Въпреки, че съпругът на сестра й, който бил християнин, успява да се споразумее с  нацистки служител, плащайки му откуп в замяна на обещание, че майка му ще бъде пощадена, един ден тя е качена в камион заедно с други затворници, за да бъде екзекутирана. На място обаче пристига немски войник, който предава  някакви документи на хората, отговарящи за разстрела. Те отстраняват майката на Бурла от групата, а останалите са разстреляни. След три дни тя е освободена от затвора. Осем години по-късно тя се запознава с баща му и се омъжва за него.

„Баща ми имаше две мечти: първата бе да стана учен, а втората да се оженя за хубаво еврейско момиче. Щастлив съм да кажа, че е живял достатъчно дълго, за да види и двете си мечти сбъднати“, завършва Бурла.

Директорът на Международното наследство на сефарадите Афрейм Катзир споделя, че е много вдъхновяващо именно син на оцелели от Холокоста да е на първа линия в борбата с пандемията от COVID-19.

Източник и снимки: https://www.jpost.com

 

Дигитална книга

Ad

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

SUPPORT US!

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

февруари 2021
П В С Ч П С Н
« ян.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728