Център за еврейско-българско сътрудничество

Делегация от Съвета на Европа посети Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“

Представители на Съвета на Европа гостуваха на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” в Бургас. Срещата се проведе по инициатива на членовете на Консултативния Комитет по Рамковата Конвенция за Защита на Националните Малцинства. Групата се състоеше от 7 души, начело на която бяха Бесарион Бокашвили от Грузия, Джузепе Фалбо от Швейцария  и Елизабет Шандор-Салай от Унгария, придружавани от Агнес вон Маравич и Йорг Хорн от администрацията на Съвета на европейския секретариат, както и двама преводачи. Интересът към Център „Алеф“ е бил провокиран от  активната позиция на организацията, богатата дейност, която осъществява, както и инициативите й с национален и международен отзвук.

Алберта Алкалай – председател на „Алеф” представи в резюме портфолиото на организацията, основните й цели, мисия, мястото й в обществено- политическия живот в страната,  както и ролята на „Алеф”  по отношение на съвременните проблеми на българските евреи и българското общество. С особено внимание гостите изслушаха информацията за последните изяви на антисемитизъм и ксенофобия, както и начините за противодействието им от страна на неправителствените организации и гражданския сектор. Основен акцент в разговора беше реакцията на държавните институции към антисемитизма и ксенофобията в България.

В срещата участваха членове на Център „Алеф”, както и изявени деца от  бургаски  училища. Те споделиха своите възгледи по повдигнатите теми пред европейските представители. Представителите на Съвета на Европа изразиха удовлетворение от проведения диалог, който ще бъде полезен за бъдещи дейности в тази област.

Консултативният Комитет към Рамковата Конвенция за Защита на Националните Малцинства е на мониторингово посещение в България в периода от 18 до 22 ноември 2019 г. Европейският орган посещава всяка страна,  ратифицирала Рамковата конвенция, на всеки пет години, за да следи прилагането й. Това е четвъртото посещение в България.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031