Център за еврейско-българско сътрудничество

Дом за възрастни хора в Израел пази духа на България

“С признателност към българския народ, който през 1943 г. спаси своите еврейски братя и сестри от ада на Холокоста”. Този огромен надпис върху стената при входа на Дома за възрастни хора в израелския град Ришон ле Цион завинаги ще напомня признателността на хората, избегнали нацистките газови камери, благодарение на съпричастността на българите.

Домът за възрастни хора, разположен насред огромен парк в покрайнините на Ришон ле Цион, е основан през 50-те години на миналия век. Преселниците от България са отделяли от залъка си, за да си осигурят подслон за старини, разказва един от най-възрастните членове на Управителния съвет на дома Несим Леви – самият той пристигнал на 8- годишна възраст в Израел. По думите му, българският доскоро е бил основният език в комплекса.

“Историята на старческия дом започва от Организацията на българските евреи “Йехуд олей Болгария” – спомня си той. – Те записваха имената на хората, за да им осигурят държавни обезщетения. От тези средства се събираха по 2%, за да се купи първата сграда за дома. С постъпленията успяхме да построим още един корпус и днес сме една от най-големите подобни институции в Израел. Всички тук работим доброволно с изключение на лекарите и медицинските сестри. Имаме 420 обитатели и 200 души персонал. Навремето само български евреи можеха да живеят в дома, но тъй като един по един те си отиват, вече имаме и хора от Русия, Румъния, Мароко и други държави”.

Хората в дома не са забравили първата си родина, нито благодарността си към българския народ и се стараят винаги да я показват. Неслучайно през 90-те години 20- ти век, когато в България настъпва голямата икономическа криза, те събират пари и към страната потеглят самолети с всевъзможни хранителни продукти. Цистерни с мляко пристигат за децата в Кюстендил – градът, откъдето тръгва делегацията на спасителите през 1943 г.

“Събирахме пари за синагогата в София, за изграждането на музея в чест на Димитър Пешев в Кюстендил – добавя Несим Леви. – Преди няколко месеца заедно с цялото семейство – 16 души – съпруга, деца, снахи, зетьове и внуци, посетихме музея и пътувахме из България.”

Преди да бъде въведена карантината заради Covid-19, аниматори, физкултурници, ръководители на театралния, на танцовия, на музикалния кръжок са оживявали Дома за възрастни хора. Но епидемията поставя пред изпитание и обитателите му, тъй като 1/3 от жертвите на заразата в Израел са пребиваващите в подобни общежития. Според и.д. директора на дома Ашер Арпаз приходящи работници са разнесли заразата.

“Аз съм от второто поколение български евреи в Израел и съм роден тук – разказва той. – Като помощник на председателя на “Йехуд олей Болгария” поех Бейт авота (старческия дом – бел.авт.), понеже заради коронавируса трудно се намира кандидат за директор. Когато започна епидемията, забранихме посещенията в дома, с наши пари купихме маски, ръкавици и защитни облекла, започнахме и да изследваме хората. За съжаление, вероятно чрез работници, които се трудят и на други места, инфекцията дойде и при нас и 20 души дадоха положителни проби за Covid-19. Но след като предприехме мерки, вече нямаме зараза в дома. Възобновихме занятията по музика и по гимнастика и се надяваме скоро да се върнем към нормалния си начин на живот.”

Една от най-новите инициативи на дома в Ришон ле Цион е да хвърли своеобразен мост между възрастните и децата. И макар всяко дете да има свои баба и дядо, винаги има какво да научи от хора с по-голям жизнен опит. Затова и екипът на Ашер Арпаз замисля веднага, щом паднат ограниченията, групи от детските градини и класове от училищата да идват на срещи с хората от дома. Сред бизнесмените с български корени пък се породи инициативата “Осинови си старец”, чрез която да подпомагат както финансово, така и с различни други жестове отиващото си поколение от хора, родени в България.

Източник и снимки: https://bnr.bg/radiobulgaria

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

август 2020
П В С Ч П С Н
« юли    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31