Център за еврейско-българско сътрудничество

Евреи от Бургас благодарят с паметник за своето спасение преди 75 години

Четири бургаски имена са включени в списъка на незабравените лица на спасението

Потомци на евреи, спасени от Холокоста преди 75 години, откриха в Бургас паметник на благодарността за своето съществуване. Мемориалната плоча е посветена на смелите и доблестни българи от морския град, които в кървавите години на Втората световна война са се противопоставили на волята на Хитлер и държавните директиви за депортиране и унищожаване на българските евреи.

Откриването бе в късния следобед на 11 април 2018 г. Денят е Йом А Шоа, който се чества от евреите по света като Ден на катастрофата на Холокоста. Единствено в Бургас и София от цяла България вчера този траурен ден бе отбелязан. Събитието бе уважено от духовници, политици, дипломати, общественици, граждани и младежи от цялата страна, дошли да отдадат почит и признание на спасителите на бургаските евреи и да заявят волята си най-позорния акт на човешко масово унищожение никога да не се повтори.

Създаването на паметника на благодарността е по инициатива и със средства на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. То съвпадна и с още няколко събития, организирани от  Центъра: изложбата „Отвъд дълга” на Световния център за възпоминание на жертвите от Холокоста – „Яд Вашем“ в Ерусалим, която е в Бургас благодарение на Израелското посолство, премиерата на книгата „75 години -незабравените лица на спасението“, на издателство „Шалом“ към Организация на евреите в България „Шалом“ и заключителната церемония по награждаването на победителите в Петия национален литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“.

Мемориална плоча на благодарността бе поставена в самото сърце на Бургас, до сградата на Общината. „ДА ПОМНИМ съпричастието и смелостта на общественици от Бургас, дали важен принос за спасяването на съгражданите си-евреи от лагерите на смъртта 1941-1944 година“, е написано върху нея. Сред най-изявените са били кметът на Бургас през 1943 г. д-р Дянко Пръвчев, писателят Петко Чорбаджиев /Росен/, индустриалците Любомир Зурков и Петър Велчев. Техните имена бяха възкресени от забравата и записани в книгата „75 години – незабравените лица на спасението”. Председателят на „Алеф” Алберта Алкалай заяви, че са безброй имената на спасителите и сподели желанието си мемориалния знак да се превърне в пазител на паметта. „Наш дълг е да помним и да не забравяме тези смели граждани на Бургас, които направиха изборът на живота пред смъртта и направиха Холокоста за бургаските и българските евреи невъзможен. Нашата благодарност е жива и тя ще се пренася във времето“, допълни Алкалай.

Официални гости  на церемонията за откриване на плочата бяха Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий, Нейно Превъзходителство посланикът на Израел Ирит Лилиан, д-р Максим Бенвенисти – председател на фондация „Цедака” – ОЕБ „Шалом”, председателите на регионалните организации на Шалом в  Бургас, Шумен, Стара Загора и Сливен – Тико Варсано, Бета Хараланова, Красимира Готева и Юлия Гавазова, кметът на Бургас Димитър Николов, депутатите Диана Йорданова и Николай Тишев, Севдалина Турманова – заместник-областен управител на Бургас, Елена Приходко- първи секретар на Посолството на Руската федерация в България, директорът  на РДВР Бургас Калоян Калоянов, Лиора и Илейн Асса от САЩ и Израел, почетни консули, общински съветници, политици и общественици.

„Този подвиг не е обикновен. Ние сме тук, за да благодарим на тези, които са жертвали своето спокойствие от любов към човека. Спасяването на евреите е дело велико за църквата и за България, защото показа, че любовта може да тържествува над унищожението”, заяви Негово високопреосвещенство  Йоаникий.

Тази плоча е плоча на благодарността. Искам да говоря за тези, които са намерили куража в едно най-тежко време за света да защитят гонените, беззащитните, тези, които не са имали друга опора, освен благородството на хората“, обоснова словото си д-р Максим Бенвенисти.

И тогава, и сега евреите са били едни от най-трудолюбивите и активни граждани на Бургас. Близо 1000 са спасените бургаски евреи. Тази плоча изразява признателността на техните наследници”, развълнува се кметът на Бургас Димитър Николов. Той, заедно с д-р Максим Бенвенисти, станаха първите носители на новоучреденото от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ отличие „пазител на паметта“.  Почетният знак му бе връчен от председателя на Център „Алеф“ Алберта Алкалай след като заедно откриха мемориала на благодарността.

Стотици граждани и ученици се събраха пред новооткритата плоча, за да преклонят глава и в памет на невинните 11 343 жертви на Холокоста от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, както и да отдадат почит на спасителите на близо 50 хил. български евреи. Въпреки необичайно мразовитото за сезона време, присъстващите изпълниха пространството около мемориала и поднесоха множество венци и цветя.

„Оцелелите от Холокост остават все по-малко, но неговата жестокост се помни. Но кой ще помни спасителите? За тях не се говори много. А това, което българският народ е направил за своите съграждани – евреи, е уникален героичен акт, който трябва да се знае. Този монумент в центъра на града е предназначен за бъдещите поколения на България, за да научат и не забравят подвига на своите предци!”, призова Н.Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел у нас.

 

 

Свързани публикации

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Ad

Архив

Календар

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930