Център за еврейско-българско сътрудничество

Еврейка от САЩ разказва за подвига на българи от Бургас, спасили съпруга й и неговото семейство от лагерите на смъртта

Илейн Асса пристигна от Калифорния, САЩ в Бургас по покана на Център „Алеф“.
Ето я и нейната история:

„Бих искала да ви разкажа една лична история за моето семейство и България. Като момиче, израснало в Америка, никога не бях чувала за България. За първи път разбрах за събитията, случили се във вашата държава през Втората световна война от един мъж, който в последствие стана мой съпруг- Хаим Анри Аса, който е роден и отраснал в Бургас, точно на две пресечки от където сме се събрали в момента.

Това е историята за народа, който се е опълчил и е казали „Не“ на омразата и несправедливостта, което е било изключителна рядкост по онова време. Това е историята за една българка, Марика Коларов, която би била отговорна за спасяването на мъжа ми, ако наредбата за изпращането на евреи в концентрационни лагери бе подписана, както и за други смели българи като нея, заради които България се счита за една от най-добродетелните. Това са уроци, които всички страни трябва да научат.

Дошла съм да изкажа личната си благодарност на българите, рискували да спасят мъжа ми, неговото семейство и всички останали евреи. Благодаря на всеки, който е спасил един човешки живот и е спасил цяла вселена. Заради вас имам 4 деца, 14 внуци и 3 правнуци. За да завърша благодарността си, бих искала да ви разкажа една история, която внучка ми Лиза ми сподели след една екскурзия в Полша и по-скоро в Треблинка, организирана от младешко движение. Разказа ми, че въпреки че не се е разплакала по време на обиколките на другите концентрационни лагери, но докато е била в Треблинка, лагерът, където българските евреи е щяло да бъдат изпратени, тя прозира, че нейния „саба“- нейния баща, нейния дядо, нейната майка и тя самата не би съществувала, ако българите не бяха спасили своите евреи от лагерите на смъртта.  Поради това аз съм вечно благодарна за всичко, което вашата страна е направила по времето, когато българите рискуваха всичко, за да спасят не един човешки живот, ами цял народ.

 За мен е чест да бъда с вас днес на това специално събитие, организирано от център „Алеф“, които почитат събитията, случили се по времето на Холокоста. Бъдете горди от наследството, което са ви оставили предците ви, които са се опълчили срещу несправедливостта и омразата. Вие сте част от една праведна нация, която е спасила своите евреи от изтребление. Този литературен конкурс може да научи вас, младото поколение, което не е преживяло този период от историята, на уроци, на които всички ние трябва да се научим. За жалост, посланието „Никога повече“ още не е научено. И въпреки това, това събитие е важно послание за света и за по-младото поколение, за да се учат от миналото и да не го повторят.

 Благодаря на център „Алеф“ за този прекрасен литературен конкурс и благодаря на всеки един от Вас, който играе важна роля за запомнянето на историята и това тя да не бъде забравена.

 

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad

VI Национален литературен конкурс

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031