Център за еврейско-българско сътрудничество

Еврейската история и нейното съхранение

Когато споменем евреите,  обичайно правим асоциация  с тяхната държава и присъствието им в целия свят, или със страданията им по времето на Холокоста. Поискаме ли да научим повече как еврейския народ се е развивал през времето до наши дни, четем. Но понякога ни се иска и да се докоснем по-близо до неговата история. Тогава търсим музеите.

Днес „Алеф” влиза в ролята на гид и ви кани на една кратка разходка из еврейски музеи в Европа.

Солунски еврейски музей

Започваме с еврейския музей в Солун, който е открит  на днешния ден – 13 май,  през 2001 година.

Идеята за създаването на музея е на председателя на еврейската общност в Солун Андреас Сефика. За  нейното осъществяване той започва да работи от 1994 година.

Музеят се намира се в стара търговска галерия – сграда, построена през 1904 година от италианския архитект Виталиано Позели.  Тя е една от малкото оцелели при големия пожар в Солун през 1917 година.  Там са се помещавали банката на Атина /1906-1925 г./ и вестник L’Independent, който се издава в Солун от 1909 г. до 1941 г. Реставрацията на сградата  е продължила от 1998 до 2003 година.

И все пак – защо е бил нужен еврейски музей?

Наричали Солун „Ерусалим на Балканите“. Още през 7-и век голям брой евреи са се заселили там, а през 15-и век към тях се присъединили прокудените от Испания сефарадски евреи, които векове наред налагат своя отпечатък върху културния облик на града. До началото на 20-и век еврейското население съставлявало близо половината от жителите на Солун. 97% от солунските евреи обаче загиват по времето на Холокоста. Днес еврейската общност в града наброява едва около 1000 души.

В Солун е било едно от най-големите еврейски гробища в Европа, което било разрушено по време на окупацията на града от хитлеровите войски. Пожар през 1917 година разрушава големи части от града. Тогава са разрушени и повечето синагоги и еврейски магазини.  Надгробните плочи от еврейското гробище били използвани за ремонта на улиците, тротоарите и черквите. Така изчезва едно от най-големите еврейски гробища в света. Части от некропола са изложени в еврейския музей, който съхранява и серия от снимки, показващи гробището и посетителите там през 1914 година.

Колекцията на Солунския еврейски музей съдържа документи, ритуални религиозни предмети, стари и редки книги на иврит, семейни наследства,  публични и частни документи, свързани с Втората световна война, лични писма, дрехи, тъкани, покривки, книги и банкови депозитни книги (до 1940 г.). Музеят поддържа единствената съществуваща колекция от предвоенни семейни и училищни снимки, формирана от текущи дарения и притежава най-важната колекция от бизнес документи от Солун.

На партера са разположени монументални камъни и надписи, открити в големия еврейски некропол, лежал на изток от градските стени.

Централно място на първия етаж заема разказът за историята на еврейското присъствие в Солун от III век пр. Хр. до Втората световна война. Отделна изложба се фокусира върху Холокоста на еврейската общност в Солун. По-голямата част на общността – около 49 000 лица – са систематично депортирани в Аушвиц и Берген-Белзен, където повечето от тях загиват.

В музея е създаден и Център за изследвания и документация, който има за цел да документира и дигитализира архивните документи от колекцията на музея, както и архивни материали от други източници, като по този начин се създава база данни, достъпна за посетителите.

Пандемията от коронавируса не подволява на музея да работи нормално в момента. На сайта му надпис гласи: Затворено до по-нататък… Затова засега можем да си направим една виртуална разходка и да помечтаем за скорошна реална визита.

Източник: http://www.jmth.gr

Снимки: https://www.dw.com

Свързани публикации

Дигитална книга

Ad

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031