Център за еврейско-българско сътрудничество

Еврейската общност в България ще отбележи Европейския ден на еврейската култура

На 14 септември еврейската общност у нас ще отбележи  Европейския ден на еврейската култура с Ден на отворените врати и празнична програма.

В Европа празникът ще бъде отбелязан за 18-ти пореден път. За първи път Ден на отворените врати, популяризиращ еврейските ценности, традиции, обичаи и култура е организиран през 1996 г. във Франция, а от 1999 г. той придобива популярност по целия континент. Всяка година организаторите определят  тема на празника. Тази година тя е: „Жената в юдаизма”.

В България по традиция Европейския ден на еврейскта култура – Ден на отворените врати се организира от ОЕБ „Шалом”, РОЕ „Шалом” – София, „Американ Джойнт” – България и Централния израилтянски духовен съвет.

Вратите на Еврейския културен дом и на Централната софийска синагога ще бъдат отворени за посетители през целия ден.

През тази година вниманието ще бъде насочено към ролята на жените от българската еврейска общност в обществото, тяхната идентичност, достойнства и заслуги за изграждането на съвременния свят. Посетителите ще се запознаят с творчеството на популярни поетеси, художнички, артистки, ще опитат типични еврейски лакомства, ще се убедят в изяществото на векове съхраняваното приложно изкуство на еврейски жени.

Сред специалните гости на празника е съпругата на израелския посланик у нас г-жа Арца Камиса Раз, която ще покаже свои пластики.

Програма:

Зала „Ерусалим” на Еврейския културен дом – бул. „Александър Стамболийски” 50, начало 10.00 часа

– Исторически поглед върху жените от българската еврейска общност, подготвен от Михайлина Павлова – главен редактор на вестник „Еврейски вести“

– Рецитал InMemoriam на произведения на Валери Петров в изпълнение на Ицко Финци

– Рецитал на произведения и разказ за живота на еврейската поетеса Дора Габе; свои произведения ще рецитират и дами поетеси от софийската еврейска общност (Александра Ивойлова, Патриция Николова, Нели Санд и Магдалена Димитрова)

– Музикална част: популярни арии в изпълнение на Ида Финци, Калина Вачкова и проф. Майер Франк

– Изложба на картини на библейска тематика на жени художнички от софийската еврейска общност (Селма Тодорова, Нели Санд, Рени Бахнева) и пластики на съпругата на израелския посланик у нас г-жа Арца Камиса Раз

– Лекция за женския празник Рош Ходеш, отбелязващ новолунието в еврейския календар, с участието на Роза Бергер и Софи Данон

– Възможност да опитате типични еврейски лакомства и да се запознаете с изчезващото изкуство на ръкоделието, чиято традиция се пази от клуба за еврейско приложно изкуство „Манос Бендичас“.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31