Център за еврейско-българско сътрудничество

Еврейската общност в България ще отбележи Европейския ден на еврейската култура

На 14 септември еврейската общност у нас ще отбележи  Европейския ден на еврейската култура с Ден на отворените врати и празнична програма.

В Европа празникът ще бъде отбелязан за 18-ти пореден път. За първи път Ден на отворените врати, популяризиращ еврейските ценности, традиции, обичаи и култура е организиран през 1996 г. във Франция, а от 1999 г. той придобива популярност по целия континент. Всяка година организаторите определят  тема на празника. Тази година тя е: „Жената в юдаизма”.

В България по традиция Европейския ден на еврейскта култура – Ден на отворените врати се организира от ОЕБ „Шалом”, РОЕ „Шалом” – София, „Американ Джойнт” – България и Централния израилтянски духовен съвет.

Вратите на Еврейския културен дом и на Централната софийска синагога ще бъдат отворени за посетители през целия ден.

През тази година вниманието ще бъде насочено към ролята на жените от българската еврейска общност в обществото, тяхната идентичност, достойнства и заслуги за изграждането на съвременния свят. Посетителите ще се запознаят с творчеството на популярни поетеси, художнички, артистки, ще опитат типични еврейски лакомства, ще се убедят в изяществото на векове съхраняваното приложно изкуство на еврейски жени.

Сред специалните гости на празника е съпругата на израелския посланик у нас г-жа Арца Камиса Раз, която ще покаже свои пластики.

Програма:

Зала „Ерусалим” на Еврейския културен дом – бул. „Александър Стамболийски” 50, начало 10.00 часа

– Исторически поглед върху жените от българската еврейска общност, подготвен от Михайлина Павлова – главен редактор на вестник „Еврейски вести“

– Рецитал InMemoriam на произведения на Валери Петров в изпълнение на Ицко Финци

– Рецитал на произведения и разказ за живота на еврейската поетеса Дора Габе; свои произведения ще рецитират и дами поетеси от софийската еврейска общност (Александра Ивойлова, Патриция Николова, Нели Санд и Магдалена Димитрова)

– Музикална част: популярни арии в изпълнение на Ида Финци, Калина Вачкова и проф. Майер Франк

– Изложба на картини на библейска тематика на жени художнички от софийската еврейска общност (Селма Тодорова, Нели Санд, Рени Бахнева) и пластики на съпругата на израелския посланик у нас г-жа Арца Камиса Раз

– Лекция за женския празник Рош Ходеш, отбелязващ новолунието в еврейския календар, с участието на Роза Бергер и Софи Данон

– Възможност да опитате типични еврейски лакомства и да се запознаете с изчезващото изкуство на ръкоделието, чиято традиция се пази от клуба за еврейско приложно изкуство „Манос Бендичас“.

Свързани публикации

Четвърти национален литературен конкурс

Церемонията по награждаване на участниците в IV Национален литературен конкурс -част II

Ad

Архив

Календар

март 2018
П В С Ч П С Н
« февр.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031