Център за еврейско-българско сътрудничество

Еврейската общност отдаде почит към български моряци спасители

Пореден жест на благодарност към България отправи еврейската общност. Този път инициативата е на Шалом-Варна. Признанието и почитта са към моряците, помогнали на хиляди евреи в годините на гонения /1934-1951/ да намерят нов живот и ново бъдеще в Израел. Паметна плоча в знак на преклонение пред героизма и храбростта на българските моряци, бе открита на Морска гара – Варна. Чрез Алберта Алкалай Център „Алеф“ се присъедини към събитието.

Ето какво сподели по време на официалното откриване Бета Хараланова, директор на Института за съхранение паметта на спасените от Холокоста:

 „В този тържествен ден сме се събрали да открием паметен знак на други достойни български моряци – тези, които в периода 1939-1950 година не пожалиха сили, дори и живота си, за да отведат хиляди евреи до Обетованата земя. От цялата страна към Варна се насочват стотици мъже, жени, деца. Пристигат и много евреи от Полша, Унгария, Румъния. От пристанище Варна за Израел само през 1939 година тръгват три кораба с екипаж от български моряци. През 1940 година от варненското пристанище потегля гемията „Салвадор” с над 300 евреи, от които оцеляват по-малко от половината. Сред загиналите са и българските моряци. Случаят „Салвадор” остава завинаги в историята не само защото е пример за вечния стремеж на хората да достигнат своята родина в стремеж към спасение, но и като отзвук за героизма на българските моряци. Затова и съдбата на кораба предизвиква широк отзвук в цялата страна. А в годините на легалната емиграция /1948-1950/ към новосъздадената държава Израел отново от Варна и Бургас десетки хиляди евреи напускат България и се отравят към новите земи. И тогава десетки български моряци изпълняват неуморно своите задължения.

Ние, представителите на държавата България, която не позволи на Холокоста да прекрачи нейните граници, все още не знаем всичко за подвига та тези смели моряци. Затова и една от основните задачи на създадения към Организацията на евреите в България „Шалом” Институт за съхранение паметта на спасените от Холокоста е да проучим и съхраним и този исторически момент от нашата история – ролята на българските моряци в спасението на евреите по море.

Има три ключови думи: „идентичност”, „памет”, „наследство”, които не трябва да се забравят, защото  памет и история взаимно се допълват, а наследството е част от историята. Да, миналото никога не трябва да се забравя, както спасението на българските евреи, така и изключително важния период от нашата история, свързан с масовата емиграция на евреите към Израел. Почитаме защитата и помощта, която евреите от България намериха в лицето на българския народ в годините на Холокоста. И във всички тези събития са участвали българските моряци, пред чиито паметник днес прекланяме глави”.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

август 2020
П В С Ч П С Н
« юли    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31