Център за еврейско-българско сътрудничество

Еврейски книжовни паметници като част от българската културна история

С пристигането си в българските земи евреите са донесли със себе си и много ръкописи и старопечатни книги. Някои са изнесени, други – загубени, значителна част от тях са съхранени и представляват едни от най-ценните експонати в колекции на национални библиотеки, архиви и музеи.

pagestari knigiНякои от тези забележителни книжовни паметници са написани от евреи, творили в българските земи. Такъв е равинът Йосиф Каро, който е написал забележителния труд на средновековното еврейско каноническо право  „Бет Йосеф”. През 1565 година той издава във Венеция и извлечението „Шулхан Арух”.

В български хранилища се съхраняват няколкостотин това книги на иврит. Сред тях има забележителни трудове по астрономия, медицина, математика, физика, философия, както и речници.

За първа книга, писана в т.н. ново време се счита „История на евреите в Карнобат” от Й. Бенрей, издадена на ладино в Цариград през 1879 година.

Писателят-историк Соломон Розанес издава през 1885 година книгата си „Еврейка на български трон”, а през 1887 година отпечатва в Румъния на френски език книга за историята на българските евреи, която съдържа и генеалогия на неговата фамилия. На български език Розанес издава изследванията си „История на евреите в България до идването на турците на Балканите” и „История на общините в Никопол, Видин и Плевен”. В последните години от живота си Соломон Розанес работи върху книга, която е смел опит в сравнителното езикознание и цели да докаже връзките на говоримите езици с еврейския език.

В съкровищницата на българската култура солиден влог правят множество творци от по-близкото минало. От земите на българите са се родили или водят родословието си  мнозина евреи със значими постижения в европейската и общочовешката култура.

Малко известен факт е, че  от средите на българските евреи произхожда и семейството на именития писател Стефан Цвайг. Неговите прабаба и прадядо са били жители на Видин, преселили се по-късно във Виена.

Източник: Българи и евреи през вековете, Стоян Райчевски /2008/

В книгата ще намерите и други интересни подробности, които ще помогнат на участниците в литературния конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.

Повече за конкурса четете тук.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

декември 2019
П В С Ч П С Н
« ное.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031