Център за еврейско-българско сътрудничество

Еврейски книжовни паметници като част от българската културна история

С пристигането си в българските земи евреите са донесли със себе си и много ръкописи и старопечатни книги. Някои са изнесени, други – загубени, значителна част от тях са съхранени и представляват едни от най-ценните експонати в колекции на национални библиотеки, архиви и музеи.

pagestari knigiНякои от тези забележителни книжовни паметници са написани от евреи, творили в българските земи. Такъв е равинът Йосиф Каро, който е написал забележителния труд на средновековното еврейско каноническо право  „Бет Йосеф”. През 1565 година той издава във Венеция и извлечението „Шулхан Арух”.

В български хранилища се съхраняват няколкостотин това книги на иврит. Сред тях има забележителни трудове по астрономия, медицина, математика, физика, философия, както и речници.

За първа книга, писана в т.н. ново време се счита „История на евреите в Карнобат” от Й. Бенрей, издадена на ладино в Цариград през 1879 година.

Писателят-историк Соломон Розанес издава през 1885 година книгата си „Еврейка на български трон”, а през 1887 година отпечатва в Румъния на френски език книга за историята на българските евреи, която съдържа и генеалогия на неговата фамилия. На български език Розанес издава изследванията си „История на евреите в България до идването на турците на Балканите” и „История на общините в Никопол, Видин и Плевен”. В последните години от живота си Соломон Розанес работи върху книга, която е смел опит в сравнителното езикознание и цели да докаже връзките на говоримите езици с еврейския език.

В съкровищницата на българската култура солиден влог правят множество творци от по-близкото минало. От земите на българите са се родили или водят родословието си  мнозина евреи със значими постижения в европейската и общочовешката култура.

Малко известен факт е, че  от средите на българските евреи произхожда и семейството на именития писател Стефан Цвайг. Неговите прабаба и прадядо са били жители на Видин, преселили се по-късно във Виена.

Източник: Българи и евреи през вековете, Стоян Райчевски /2008/

В книгата ще намерите и други интересни подробности, които ще помогнат на участниците в литературния конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.

Повече за конкурса четете тук.

Свързани публикации

Четвърти национален литературен конкурс

Церемонията по награждаване на участниците в IV Национален литературен конкурс -част II

Ad

Архив

Календар

април 2018
П В С Ч П С Н
« мар.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30