Център за еврейско-българско сътрудничество

Европейски дни на Еврейската култура 2018

Европейски дни на еврейската култура ще се празнуват в цяла Европа от 2 септември. Това е тяхното 19-то издание.  Основната цел на тази форма на  европейско сътрудничество е да се изтъкне разнообразието и богатството на юдаизма, като чрез конференции, концерти, представления, обиколки и други дейности се насърчава диалога, взаимното признание и обмен.

Европейските дни на еврейската култура (ЕДЕК) са отражение на истинска революция в областта на културата, която за пръв път поставя на преден план гражданите, общностите и територията, като използва културното наследство за осъществяване на устойчиво местно развитие. Културната приемственост, от гледна точка на правата на човека и демокрацията, е основополагаща и съответства на ценностите на Конвенцията от Фаро – рамка, създадена от Съвета на Европа. Именно ангажиментът към тези ценности и участието на широк кръг от културни и социални субекти превърнаха ЕДЕК в еталон за популяризиране на културното наследство на европейско равнище.

Успехът на ЕДЕК се измерва с все по-големия брой местни участници. Организации, кметства, обществени и частни лица, професионалисти и културни колективи се координират от Европейска асоциация за опазване и насърчаване на еврейската култура и наследство, чиято годишна тема вдъхновява за навлизане в уникалните дълбини на всяка регионална история. Повече от 179 000 души от над 420 града на 28 европейски страни  взеха участие в програмата на предходното издание на ЕДЕК,  и ги превърнаха в неоспоримо събитие в културния календар на Европа през септември.

Голямото разнообразие и оригиналност на програмата са отличителни черти на ЕДЕК.  Чрез обиколки, лекции и изложби, демонстрации, кулинарни дегустации, драматизации, концерти, кръгли маси и семинари програмата и тази година ще обхване голям брой граждани през първата седмица на септември. Отделни колективи, еврейски общности, музеи, обществени институции са поканени да представят своя визия и реализация на тазгодишната тема, като покажат нови подходи, дебати и възгледи на собствената си територия и история.

Разказването  на истории е в основата на 19-те Дни на еврейската култура в Европа. То е инструмент от първостепенно значение за разпространяването на историческото наследство. Историите ще  превърнат изданието в чудесна възможност за изследване на различни области от материално и нематериално европейско еврейско наследство.

Устната традиция е постоянна референция към историята, бита и колективното въображение на еврейския народ. Разказването на истории – от библейските разкази и фолклор на богатата местна общност до съвременните миграции – формира писмен и неписан свят, който не само задава въпроси, но и заслужава да бъде изследван и открит.

Днес на европейска територия живеят повече от един милион евреи. Те са неразделна част от мултикултурна Европа, активни участници в почти всички аспекти на гражданския и обществения живот в своите страни. Еврейският принос към изкуствата и науките не пресеква. Въпреки това, недостиг в паметта за 20-ти век продължава да съществува, което увеличава нуждата от непрекъсната толерантност и взаимно разбирателство между еврейските общности и техните съседи.

Вярваме, че 19-тото издание на ЕДЕК е особено важно. Поради възхода на крайната десница в Европа ние сме изправени пред сериозна заплаха. В отговор на това нарастване на антисемитизма Дните на еврейската култура действат като силен защитник на многообразието и съвместното съществуване. Виждаме популяризирането на еврейското културно наследство и като неразделна част от европейската история, като ключов фактор за предотвратяване на антисемитски стереотипи и предразсъдъци, вкоренени и увеличаващи устойчивостта срещу нетолерантността.

Тази година ЕДЕК празнува 19-то си издание. То се превърна в кампания, която повишава стойността на културното наследство в историята на европейската територия, с нарастващото участие на местни и регионални общности, организацията на дейностите и участието на обществеността.

ЕДЕК е продължение на визията, стартирана през 1999 г. от Европейската асоциация за опазване и насърчаване на еврейската култура и наследство. В съответствие със Съвета на Европа и  конвенция Фаро от 2005 г., която се застъпва за нова практика на споделено управление на наследството, фокусът на тази инициатива не е толкова върху самите активи, колкото върху потенциала на наследството (материално и нематериално).

ЕДЕК се присъединява към събития, посветени на Европейската година на културното наследство – инициатива, одобрена от Европейския парламент, с цел да популяризира културното наследство на Европейския съюз, да повиши осведомеността за историята и общите ценности чрез инвестиране в наследството като основен ресурс за нашето бъдеще, като това се използва за повишаване на образователна и социална стойност и  за значителен икономически потенциал.

През 2017 година повече от 420 града от 28 европейски държави се присъединиха към еврейските европейски културни дни с участие на повече от 179 000 души. Тази програма се координира от Европейската асоциация за опазване и популяризиране на културата и еврейското наследство със съдействието на Националната библиотека на Израел и благодарение на инициативите и текущата работа на общините, еврейските общности, музеите и културни центрове в цяла Европа.

Цялата информация за събитието можете да намерите тук

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031