Център за еврейско-българско сътрудничество

Екскурзия в Израел очаква победителя в Петия литературен конкурс на Център „Алеф”

Най-добрите автори ще изживеят своето приключение в замъка „Влюбен във вятъра”

Националният ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” е на финалната права. До крайния срок, който поради грипната ваканция бе удължен до 28 февруари, остават броени дни. Сред творбите, които вече са пристигнали в Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, има и няколко разкази на очевидци на събитията от 1941-1943 година. Макар и да са извън класацията, тези спомени са особено ценни за историческата правда, защото са поднесени от първо лице.

Петото издание на конкурса, посветено на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от нацистките лагери и отдаване почит към паметта на депортираните 11 343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот, обедини усилията на Център „Алеф”, подкрепени от Община Бургас, Посолството на държавата Израел в България,   ОЕБ Шалом и фондация „Роналд Лаудер”.

Кулминацията на надпреварата ще бъде на 11 април, когато за тържествената церемония по награждаването  в Бургас ще пристигнат 20 млади хора, написали най-добрите творби.

Кои ще бъдат те ще стане ясно,  когато журито, председателствано от  Михайлина  Павлова – главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР и с членове Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг и  Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг,  даде своите оценки.

Израел очаква победителя в конкурса, който и тази година ще има уникалния шанс да се срещне със свои връстници от цял свят на едноседмичния конгрес за млади лидери в Херцлия.  Втората и третата награда са парични, а организаторите предвиждат  и много поощрения.

След церемонията по награждаване, която и тази година ще се превърне в запомнящ се вълнуващ спектакъл, участниците в нея ще имат възможността да се пренесат в приказен свят, много различен от този, в който се пренасят чрез своите конкурсни творби.  Те ще гостуват в замъка „Влюбен във вятъра” край Равадиново и ще събудят приключенския си дух чрез предизвикателства, подготвени от неговите стопани.

Извън всичко това, всички млади творци, участвали в конкурса, ще получат най-ценната си награда – самочувствието, че сами са дописали страници от българската историята и са допринесли за съхранението на паметта за участниците в тях.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031