Център за еврейско-българско сътрудничество

Екскурзия в Израел очаква победителя в Петия литературен конкурс на Център „Алеф”

Най-добрите автори ще изживеят своето приключение в замъка „Влюбен във вятъра”

Националният ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” е на финалната права. До крайния срок, който поради грипната ваканция бе удължен до 28 февруари, остават броени дни. Сред творбите, които вече са пристигнали в Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, има и няколко разкази на очевидци на събитията от 1941-1943 година. Макар и да са извън класацията, тези спомени са особено ценни за историческата правда, защото са поднесени от първо лице.

Петото издание на конкурса, посветено на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от нацистките лагери и отдаване почит към паметта на депортираните 11 343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот, обедини усилията на Център „Алеф”, подкрепени от Община Бургас, Посолството на държавата Израел в България,   ОЕБ Шалом и фондация „Роналд Лаудер”.

Кулминацията на надпреварата ще бъде на 11 април, когато за тържествената церемония по награждаването  в Бургас ще пристигнат 20 млади хора, написали най-добрите творби.

Кои ще бъдат те ще стане ясно,  когато журито, председателствано от  Михайлина  Павлова – главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР и с членове Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг и  Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг,  даде своите оценки.

Израел очаква победителя в конкурса, който и тази година ще има уникалния шанс да се срещне със свои връстници от цял свят на едноседмичния конгрес за млади лидери в Херцлия.  Втората и третата награда са парични, а организаторите предвиждат  и много поощрения.

След церемонията по награждаване, която и тази година ще се превърне в запомнящ се вълнуващ спектакъл, участниците в нея ще имат възможността да се пренесат в приказен свят, много различен от този, в който се пренасят чрез своите конкурсни творби.  Те ще гостуват в замъка „Влюбен във вятъра” край Равадиново и ще събудят приключенския си дух чрез предизвикателства, подготвени от неговите стопани.

Извън всичко това, всички млади творци, участвали в конкурса, ще получат най-ценната си награда – самочувствието, че сами са дописали страници от българската историята и са допринесли за съхранението на паметта за участниците в тях.

Свързани публикации

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Ad

Архив

Календар

октомври 2018
П В С Ч П С Н
« сеп.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031