Център за еврейско-българско сътрудничество

Елиас Канети: Истината трябва да удря като гръм. Иначе би била безполезна

На днешния ден – 14 август преди 25 години напуска този свят един от големите световни писатели от еврейски произход  – Елиас Канети. Той завещава на човечеството непреходни произведения, които му носят световно признание. Носител е на Нобелова награда за литература (1981 г.). С нея той е удостоен за спомените си, събрани в „Спасеният език“. “Всичко, което преживях по-късно, вече ми се бе случило в Русчук“, пише в книгата си писателят.

Елиас Канети е носител на още много награди: „Голямата литературна награда на Баварската академия за изящни изкуства“ (1969), „Голямата австрийска държавна награда“ (1967), наградата „Георг Бюхнер“ (1972), както и на наградите „Нели Закс“ (1975), „Йохан Петер Хебел“ (1980) и „Франц Кафка“ на град Клостернойбург (1981). През 1983 г. му е присъден и Големият орден за заслуги на Федерална република Германия.

Най-значимите му творби са „Провинцията на човека“ (1973), „Подслушвачът“ (1974), „Съвестта на думите“ (1975), „Спасеният език“ (1977), „Факел в ухото“ (1980), „Игра с очи“ (1985) и записките „Тайното сърце на часовника“ (1987). Книгите му са предени на повече от 25 езика.

Елиас Канети е роден е на 25 юли 1905 г. в Русе. Семейството му е от сефарадско-еврейски произход. През 1911 година то напуска България и търси препитание, като последователно живее в Англия, Швейцария и Австрия. След присъединяването на Австрия  към Нацистка Германия през 1938 г. и започналите гонения на евреите самият Канети заминава Англия, където се заселва.

Канети е завещал личната си библиотека и личния си архив с непубликувани лекции, ръкописи и писма на Централната библиотека в Цюрих. Според неговото желание дневниците и част от кореспонденцията ще могат да се ползват едва през 2024 г.

В родния му град е учредена национална литературна награда  на негово име.

Предлагаме на читателите на www.alef-bg.org докосване до словото на Елиас Канети с няколко негови мъдри  „крилати фрази”:

„Всеки език има свое мълчание.”

„Хората са пламенни и експанзивни – те се хващат за едно и за друго, създават си кумир, покоряват му се и се привързват към него с такава страст, която изключва всичко останало.”

„Човек винаги се е вслушвал в стъпките на другите хора – те са го интересували очевидно повече, отколкото неговите собствени.”

„Новия идол го издигат сред отломките на предишния.”

„Този, който иска да стане по-силен от властта, трябва да се научи без страх да гледа в очите на заповедта и да намери начин да измъкне жилото от нея.”

„Човечеството като цяло вече никога няма да може да смали своите претенции.”

„Оръжието трябва да е такова, че по-често и съвършено неочаквано да се обръща срещу този, който го използва.”

 „Писателят или е оригинален, или въобще не е писател.”

„Най-ужасната тълпа, която можете да си представите, би се състояла само от познати.

„Истината трябва да удря като гръм. Иначе би била безполезна.”

 „Истинският писател, какъвто си го представяме, е винаги във властта на своето време, той е негов слуга, негов крепостен, негов последен роб.”

„Умен е този отговор, който прекратява въпроса.”

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930